Tal pænt, for helvede!

Mads Christensen udtalte engang,
at mødregrupper er Danmarks svar på tilladte terrororganisationer.

Det er ikke sådan, at jeg sædvanligvis er på bølgelængde med Mads,
men lige dér er jeg tilbøjelig til at give ham ret. 
Jeg taler ikke om de mødregrupper, som kommunen samler.
Ikke for mit vedkommende i hvert fald, for jeg har den dejligste mødregruppe.
Jeg taler om dem, som dannes i diverse online fællesskaber.
Nogle af dem retter sig specifikt mod mødre til børn i en bestemt alder,
andre omhandler mad, leg, motorik mm. 
Jeg er hoppet med på et par stykker.
For det meste ikke som aktiv deltager, men for at være med på lytter.
Det er rart lige at høre fx, hvordan andre reagerede på vaccinationerne,
hvilke soveritualer de bruger, hvilket legetøj deres børn har særligt stor glæde af osv. 
Som førstegangsmor er det dejligt at kunne dele erfaringer.
Og som udgangspunkt synes jeg faktisk, at disse grupper er rigtig brugbare og hyggelige.

Jeg har dog erfaret noget andet end, hvordan jeg kan få Ane med på tandbørstningen
– nemlig at Hr. Christensen ikke er helt galt på den i sin udtalelse.
For at samle en flok mødre, der ikke kender hinanden irl, kan være direkte sprængfarligt! 
Scheiße, hvor skal man være varsom i sine formuleringer,
for der står hundredvis af mødre klar til at fortælle én,
at man er fuldstændig forrykt og nok burde ha’ frataget licensen til at udøve moderskab! 
Man kunne jo ha’ en forhåbning om, at mødre bakkede hinanden op.
Det sker da heldigvis også for det meste, men det er langt fra en selvfølge. 
Ofte oplever jeg, at når én stiller spørgsmålet “Må Aurora Solstråle få rå gulerødder nu”,
 lyder svaret “Er du da fuldstændig blæst i rodfrugten??!”
fremfor blot “Nej, det er ikke tilrådeligt”,
hvilket, vi alle nok kan være enige om, havde været et mere konstruktivt svar.
Jeg ved ikke, hvad det skyldes.
Om det er et forsøg på at hævde sig selv, et udtryk for usikkerhed
eller bare manglende forståelse for, at der sidder et helt rigtigt menneske af kød og blod bag skærmen.  
Og hvordan får man bedst sagt det højt?
Hvordan forklarer man folk, at de er nogle tarvelige idioter
uden at gøre nøjagtig det samme, som de gør?
“Vores allesammens” hyggespreder, Johanne, forsøgte engang
at lette stemningen i en sådan forsamling af vrede mødre ved at tage lidt pis på det hele.
Hun røg ud ad gruppen hurtigere, end hun ku’ nå at sige
‘Totte indretter sit værelse i douche nuancer af frygt for overstimulering’.
Så humor er tydeligvis ikke vejen frem!

Jeg synes faktisk, at det er lidt skræmmende.
Der er så meget fokus på mobning og på, at vores børn er søde ved hinanden.
Måske vi burde starte med at rette blikket mod de voksne,
for børnene har det helt tydeligt ikke fra fremmede!

Jeg starter med mig selv! 
Jeg, Fruen af Palæet, lover højt og helligt,
ikke at blande mig i andres opdragelsesmetoder med mindre de er direkte sundhedsskadelige!
Jeg lover, at være saglig og forsigtig ved evt undren.
Jeg lover at holde bolden, sutten og bamsen i et eget legehjørne,
huske på at alle er forskellige og tale pænt. 

0 kommentarer til “Tal pænt, for helvede!”

 1. Du rammer hovedet på sømmet.
  Jeg havde meldt mig ind i en net-terminsgruppe og endte med at forlade den inden jeg havde født, netop fordi der ofte blev 'talt' så grimt. Der var ofte lynch stemning i luften.
  Heldigvis har jeg en.super gruppe fra min første graviditet som jeg stadig bruger, men for pokker. Voksne.burde tage sig sammen og vise et godt eksempel, det er jo ikke noget under at (nogle) unger opfører sig så dårligt.

 2. Du har så ret… Da jeg ventede Villum var jeg med i en min-mave gruppe, men endte til sidst med at droppe den. Der var nemlig nogen der konsekvent misforstod det skrevne, spredte om sig med dårlig karma og ret lede formuleringer. Da jeg så blev gravid med Laurits prøvede jeg igen, men det samme skete. Så fra nu af har jeg ligesom droppet den del. Potentialet i sådan nogle online mødregrupper er rigtig godt, men det er som om at, når man sidder bag en skærm, så ryger ens filter. Æv!

 3. Åh hvor er det sandt! Jeg meldte mig ind i gruppen " børnebærelset" på fb fordi min mødregruppe sagde at det til tider var nogle sjove skænderier! Men egentlig syntes jeg det er lidt sørgeligt! Folk bruger jo lang tid på deres børns værelser og behøver vi alle at have samme smag? Nej vel! Fra tid til anden er der altid lige en der skal lave et opslag ala: " ja her hos os bliver værelset altså brugt, jeg forstår ikke dem hvor værelserne er helt rydelige" øh måske mor har ryddet op unden hun smed billeder på nettet! Eller: " nu har jeg set mange hænge en pind op som de bruger til at hænge børnetøj på bøjler op på, men støver det ikke bare vildt meget? Ja jeg syntes ikke det er hygiejnisk" og så kan man selv regne ud hvordan kommentarfeltet hurtigt bliver rødglødende! Jeg har da også helt vildt mange meninger om alt muligt, men jeg holder dem mere og mere for mig selv fordi jeg selv er så røvtræt af folks gode råd og meninger, som ofte er noget de siger for at retfærdiggøre deres egne valg! Hov fik da vist alligevel hidset mig lidt op her til sidst;)

 4. Hørt! Hold nu kæft, hvor kan vi kvinder kagle … 😉

  Jeg er selv medlem af to online mødregrupper. Jeg elsker dem! Til at starte med var det i den ene en ren hønsegård. Det var pinligt og folk meldte sig ud på stribe. Jeg blev …. og ventede …. og som tiden den gik og hormonerne lagde sig, så kom den gode, varme tone igen. Vi hjalp hinanden i svære tider istedet for at rakke ned osv.

  Min erfaring nu er, at man blot skal vente til der bliver rolige vande 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.