Ja, gu’ er jeg tyk!

Jeg har taget en del på under min graviditet. Og nej, vi taler ikke en 3-4 kg! Eller – det kan vi da godt…. Om måneden! Jeg er oppe på en 17-18 stykker i alt efterhånden. Jeg er ikke stolt af det. Men jeg er så sandelig heller ikke flov over det!!!

Nu ved jeg godt, at der findes en uskreven regel om, at kvinder som jeg (= små, slanke typer) ikke må udtale sig om vægt, men jeg tager chancen. Jeg hører nemlig ofte gravide tale om deres vægtøgning, og det er som regel negativt ladet. Alt over 2 kg er fy-fy. Jeg er sjovt nok ikke enig. Misforstå mig ikke – man skal naturligvis have det godt under sin graviditet, både fysisk og psykisk! Har man i forvejen et højt BMI, er det naturligvis også vigtigt, at man er ekstra opmærksom på sin vægt! Jeg mener bare, at har man det godt og spiser man fornuftigt, sundt og varieret, så ser jeg ingen grund til, at man ikke bare skal tage det helt roligt. Jeg har altid været en slank pige med en høj forbrænding. Jeg har kunne spise stort set hvad som helst uden at bekymre mig om min vægt. Mega heldig og irriterende type, det ved jeg! Fra det øjeblik jeg blev gravid, er der dog sket en ændring på dét punkt. Og jeg panikker på ingen måde over det.

Jeg er klar over at min vægt er stigende. Jeg kan se det i spejlet og mærke det på tøjet. Jeg har ikke bare fået mave. Jeg har også fået større lår og røv og flere hager. Og jeg synes, at det er helt okay. Jeg havde endda forventet det. For jeg gror et MEN-NE-SKE!!!! Og når kroppen indeholder ting på mere end én stavelse (blod, tis, lort, prut), så sker der noget med vægten!

Jeg er hverken diætist eller jordemoder. Jeg ved ikke en skid, når det kommer til stykket. Men personligt synes jeg er det er synd og skam, hvis man skal bruge sin graviditet på at ærgre sig over sin vægt og antallet af hager, når man i stedet kan glæde sig over, hvilket mirakel det er, at man huser et andet menneske.

Så lad mig spise mine ord om, at jeg ikke er stolt (og dét var lige 247 g ekstra på sidebenene). Jeg er stolt! Stolt af at huse et menneske:) Stolt af at have tillid til, at min krop gør dét, den skal:) Stolt af min mave, mine lår, min røv og sågar mine hager:)

Jeg håber, at du er det samme:)

 

0 kommentarer til “Ja, gu’ er jeg tyk!”

 1. Det var jeg 🙂 Dog var jeg træt af folks kommentarer… Er du nu sikker på, der ikke er to? Hold da op du er stor, så stor var jeg da jeg fødte (mens jeg kun var i sjette måned). Osv! Det kunne jeg godt have undværet!
  Du ser mega godt ud 🙂 Og er der ikke også noget med, at jer tynde (præ graviditet ;-)) også skal tage mellem 15-25 kg på – sådan helt normalt!?

  1. Åh ja, alle de kommentarer har jeg også fået. Hold nu mund! Taaak;) Men desværre – nu var jeg lige inde og tjekke, 14-15 siger de kloge, så der er ikke længere håb for mig;)

 2. Jeg synes det er dejligt at du har det godt med din vægtstigning.. 🙂 Det er trods alt nærmest umuligt at være gravid og ikke tage på..
  Men når det er sagt, så er der jo en grund til at det anbefales normalvægtige at tage 10-15 kg på.. Det er ikke kun for den gravides skyld, det er også for barnets skyld.. Det er en kæmpe belastning i forvejen for kroppen at være gravid, de mange ekstra kilo gør det ikke nemmere.. Så jeg synes det er forkert at sige det er okay at tage 20-30 kilo på bare fordi man er gravid!

  1. Ingen tvivl om det:) Netop derfor jeg understreger, at jeg i bund og grund ikke ved en skid;) Men hvad er det så? Forkert? Jeg forstår udmærket, hvad du mener:) Men – for mit vedkommende skulle jeg så gå på slankekur eller i hvert fald lægge mit livsstil seriøst om. For jeg kommer naturligvis til at tage mere på, før jeg rammer termin. Jeg indrømmer gerne, at appetitten var noget forøget i 2.-3. måned, men vi får junkfood en gang hver 3. måned, spiser grønt til alle måltider og jeg cykler 15 km. om dagen. Måske den store vægtøgning skyldes mit lave stofskifte, dét at jeg stoppede med at amme eller måske det bare er sådan min krop gør. Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at jeg har det godt – og det er en ret god start:)

   1. Det vigtigste er jo at du har det godt. 🙂 og det er bestemt ikke fordi jeg synes man skal være vægt hysterisk eller være på slankekur når man er gravid!
    Jeg synes bare heller ikke at man skal “gemme” de ekstra kilo som baby, vi ved trods alt hvad en graviditet vejer. 😀
    Håber ikke du tager det som en kritik af dig, det er det bestemt ikke.

 3. Jeg holdt op at veje mig da jeg havde taget over 15 kg på, men tror nok jeg tog på omkring 20. Og de røg alle sammen rimelig hurtigt af igen! Jeg spiste nemlig fornuftigt hele vejen, selv om jeg nok kunne have bevæget mig mere (not – jeg var for tung til at forlade sofaen, og skrev specialet). Jeg er lidt lav, men hverken tynd eller tyk normalt, og min graviditet sat også flot på mig. Og det vigtigste af alt: jeg fik en dejlig baby, der var sund og rask, og som i dag er en lille fantastisk pige! 😀 Bliver også træt af alt det vægthysteri! Har også hørt rygter om at det er ‘in’ at føde små babyer. Det er bare sygt.

 4. Jeg røg også over de 20 kg første gang jeg var gravid (er også en bette en) – over 25 anden gang, men det var med tvillinger, sååå…:). Jeg har efter hver graviditet haft en forbrænding så galopperende, at mine fødder brændte varme hver gang jeg ammede og kiloene raslede af med lynets hast, så jeg har været ret glad for at der var noget at tage af i forhold netop til amningen. Ved godt at der er retningslinjer, men mon ikke det trods alt er individuelt hvordan graviditeten udvikler sig og hvis bare man spiser rigtigt, så tror jeg altså ikke der er noget at komme efter. Nyd din graviditet inklusive de ekstra kilo. KH Dorte

 5. Så dejligt at høre! For ved du hvad, det er fandme det største at være gravid – på alle måder 😉
  Jeg tog rigtig meget på ved den første, ihvertfald 25kg. Jeg manglede kun 10 kilo da jeg kom hjem fra hospitalet med min lille klump guld – de kom tilgengæld aldrig af – eller nu er jeg gravid med nr 2, 1 år efter. De sidste 10 kilo tror jeg måske også mere var ryge-kilo (røg som en skorsten seriøst, da jeg opdagede graviditeten første gang – og hvilken velsignelse Det er at være fri fra den vane)
  Jeg vil da lyve hvis ikke jeg siger at jeg ikke lige tænker en ekstra gang over tofifee’erne denne gang, for orker ikke lige at det stikker helt af – tilgengæld så er jeg bare ikke særlig god til at være gravid, kvalme, træthed og alt muligt andet skidtmads ting – så jeg belønner mig selv med et stykke chokolade og en nutella mad i ny og næ – for det SKAL altså føles som en velsignelse at gro et menneske – altså når alt kommer til alt, så tror jeg baby er glad når mor er glad (og mæt)

 6. Den ene dag er jeg helt ok med vægtstigningen, og den næste dag kan jeg være noget skamfuld over den. Jeg synes det er svært at håndtere. Startede som en normalvægtig ung dame i god form med en del velplacerede kurver. Formen røg totalt i de ti uger jeg lå og kastede op, og så var det ligesom svært at komme tilbage på hesten. Allerede i den første tid tog jeg hurtigt på på trods af kvalmen, så jeg har det som om min krop bare er taget på tur uden mig. Jeg føler mig ikke herre over vægten på trods af helt normale spisevaner, et par ugentlige svømmeture og almindelige korte cykelture i hverdagen. Kroppen har taget over, og så må jeg bare følge med. Min jordemoder går meget lidt op i vægt, men jeg kan ikke helt finde ud af om det gør mig mere tryg eller forvirret? Det virker også til at der er mange forskellige faglige tilgange til graviditet og vægt.

  (Jeg er 1.60 høj, i uge 27 og har taget 14 kg på)

 7. Du er igang med at lave et menneske, og det er bare så kæmpe stort! Så længe man ikke propper sig med pommes frites og lignende, så er jeg af den holdning at kroppen selv siger hvad den har brug for. Jeg tog 20+ kg på under begge mine graviditeter. Jeg er pænt høj og vejer normalt 80 kg, så jeg holdt ganske enkelt op med at veje mig da vægten ramte 100… Det var sgu lidt grænseoverskridende at veje noget 3-cifret, men jeg er kommet tilbage til normalvægt hver gang. Det har taget et års tid begge gange, men til gengæld uden synderlig indsats. Ny den (eneste) tid i en kvindes liv, hvor man glæde sig over sådan en vægtstigning

 8. Jeg synes du ser så fin ud :heart_eyes:
  Det er sjovt som en graviditet giver tilladelse til at ens størrelse skal diskuteres. Jeg fik denne gang allerede fra uge 14 de “sjove” bemærkninger om der nu ikke er to derinde – og ligeledes har jeg haft veninder der er blevet spurgt om de da ikke var bekymrede over at maven ikke var større?! Det er ikke nemt at gøre alle tilfredse :satisfied:

  I sidste graviditet endte jeg på +20kg, og det var jeg helt fint tilfreds med selvom jeg startede med et BMI på 28. De røg af af sig selv igen. I øvrigt tog jeg stort set ikke på fra uge 30 og frem, for da var der ligesom ikke rigtigt plads til særligt meget mad ad gangen mere 😀 :joy: Så måske får din vægtøgning også en ende (eller i hvert fald en opbremsning) snart – hvem ved 😉

  1. Jeg har også fået den der tvillinge-bemærkning. Endda efterfulgt af fortællingen om en kvinde, hvor det ene barn havde ‘gemt’ sig bag det andet til skanning:/ Arhmen, la’ nu vær’!
   Jeg tager det roligt. Måske vægtstigningen stopper, måske ikke. Lige gyldigt hvad ender jeg med et barn:) Tak for din kommentar:)

 9. Det er så svært ikke at være træt af al den vægt der er kommet på min krop. Jeg er 28 uger henne og har taget 16 kg på.. puha, jeg er lidt i krise, men samtidig har jeg det godt. Dejligt at læse om andre i samme båd 🙂

  1. Åh, jeg håber, at krisen er kortvarig, så du bare kan glæde dig:) Jeg er i hvert fald i samme båd! Eller – på samme færge. Vi skulle jo nødig skabe overvægt i en lille jolle;)

 10. Rart jeg ikke er den eneste, som har en meget galopperende vægt her i graviditeten. Hvor er jeg også træt af den dårlige samvittighed, som i bund og grund mest kommer frem, fordi folk kommenterer på, hvor stor man er blevet. Men jeg har altid, ligesom dig, været meget lille. Hvor skulle pladsen være til ham, hvis ikke jeg voksede den?
  Smider samvittigheden væk og glæder mig over, at jeg jo ikke er alene i verden. Vi klare den nok 🙂

  http://www.pocabella.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.