Forberedelser til hjemmefødsel

Om 15 dage rammer jeg uge 37 og må føde hjemme, såfremt alt fortsat ser fint ud. Jeg har været rimelig utjekket i denne graviditet sammenlignet med sidst forstået på den måde, at jeg virkelig ikke har styr på særlig meget af alt det praktiske. I går opdagede jeg eksempelvis, at vi kun har to par bukser i str. 50. Barnevognen er heller ikke indkøbt endnu, selvom jeg tror, at jeg har besluttet mig for, hvilken det skal være – efter jeres hjælp i dette indlæg. Men jeg har også en 2-årig denne gang – rimelig valid undskyldning!

Der er dog ingen undskyldninger i forhold til at få tjek på detaljerne til fødslen! Så nu gennemgår jeg simpelthen, hvad der skal ordnes i håb om, at I, som tidligere har født hjemme, har nogle skide gode fifs:)

 • Fødekar. Jeg har valgt et basis kar fra Mamaslife, som jeg køber brugt gennem en veninde. Fra nyt køber jeg et låg, som holder på varmen i karret. Anne Louise fra Mamaslife er super hjælpsom, så står du selv og skal føde hjemme og er i tvivl om, hvad der skal bruges, så er hun kvinden, man skal ha’ fat i:)
 • Presenning til afdækning under karret. Det tænker jeg umiddelbart, at vi har i skuret;)
 • Håndklæder og sengetøj. Her er jeg af den holdning, at det bare skal kunne smides ud bagefter. Heldigvis er jeg generelt af den stik modsatte holdning, hvorfor vi allerede har både håndklæder og sengetøj, som udelukkende ligger i skuffen af den grund, at jeg er ret dårlig til at smide ting ud.
 • Madras. Tjek – det har vi!
 • Klyx. Jeg undlader uddybende forklaring…..
 • Vådliggerlagner/voksdug til at skåne madrassen – niks, det skal jeg have købt. Mon ikke Jysk sengetøjslager er et godt bud?
 • Pilatesbold. Den skulle efter sigende være ret god at have, hvis man ikke lige er i stemning til at hoppe rundt i stuen. I stedet kan man få rørt bækkenet ved at sidde/køre/hoppe på bolden. Jeg har fundet en til 79 kr. i Tiger.
 • Sækkepude. Jeg har fået fortalt, at den skulle være god enten til at ligge hen over eller til at ligge på fx. spisebordet, hvis man skulle få lyst til at læne sig ind over det. De har nogle ret fine nogle til billige penge i Silvan.
 • Ingefær, som skulle være smertelindrende.
 • Musik. Jeg er fuld gang med at lave en spilleliste på min telefon. Pt indeholder den Eva Cassidy, Tracy Chapman, Sam Cooke, Ray Lamontagne m.fl.
 • Snacks. Snacks som som jeg ikke må gå i før fødslen. Det bliver en prøvelse;)
 • Gardiner…. Der er ikke hængt gardiner op i spisestuen endnu. Den opgave får Fyrsten:)
 • Oversize hygiejnebind. Har jeg fået af en veninde, som lige har født.

Hvad siger I til det? Lyder det fuldstændig tosset, eller mangler jeg bare en million ting??

 

0 kommentarer til “Forberedelser til hjemmefødsel”

 1. Har du købt sådan en liner til karet? Jeg købte nemlig et på mamaslife, men har ikke brugt det, så du må gerne købe det billigt hvis du ikke allerede har købt?
  Klyks har de med fra hospitalet og også store store bind Vi brugte faktisk bare en pressening under lagnet i sengen, de har også sådan nogle firkantede afdækningsstykker med fra hospitalet.
  Ellers lyder det som om du har helt tjek på det, meget mere end jeg havde Åhhh glæder mig til at høre hvordan det kommer til at gå❤️

  1. Jeg får en liner med fra hende, jeg køber karret af :blush: Ellers tak :kissing_heart:
   Fedt, fedt! Da min søster fødte sin yngste, blev jeg sendt på apoteket efter klyx :see_no_evil: Jeg skal til JM torsdag, så må jeg lige høre hende, præcis hvad jeg selv skal skaffe. Vi har slet ikke talt fødsel endnu :grimacing:
   Jeg glæder mig også vildt meget til at høre, hvordan det gik med jer! Sig endelig tid hvis du en dag har tid og overskud til, at jeg kigger forbi til en kop kaffe :kissing_heart:

 2. Jeg fødte hjemme i august, så hermed mine tanker:

  Klyx har jordemoderen med, men nogle tager det selv tidligere i forløbet. Jeg har ikke selv brugt det til nogle af mine fødsler.

  Mht. voksdug eller vådliggerlagener, så kan man også bruge almindelig afdækningsplast (det, man køber på rulle). Det fungerer upåklageligt at have liggende under lagnet og er let at samle sammen bagefter og smide ud – jeg tænker, I har noget liggende med alle jeres gør-det-selv-projekter

  Så kan det være rart at have lidt mad, udover snacks, man hurtigt kan gøre klar, og som far og jordemoder (og én selv, hvis man orker), kan spise under og efter. Vi havde pølsehorn i fryseren, som vi tøede op på 5 min i mikroen – stort hit.

  Det er også rart at have en vanddunk ved hånden, så man ikke skal rende og fylde glas op undervejs.

  Endelig er det godt at have en rulle sorte affaldssække til at smide alt ud i bagefter, så er oprydningen klarer på 2 min. Vi havde gennemsigtige affaldssække – måske ikke så gennemtænkt – jeg håber ikke, der er nogen i vores gård, der har fået sig et chok, da de kiggede ned i affaldscontaineren

  Og så er der bare at sige: glæd dig, det bliver fantastisk og sikkert slet ikke som planlagt, sådan er det jo greb med fødsler

  1. Skide godt :stuck_out_twe: Get it?? :joy:
   Afdækningsplast har vi helt sikkert et sted ude i skuret mellem malerbøtter og gamle lamper :blush:
   Jeg bager nogle pizzasnegle, pølsehorn og boller – det må kunne gøre det!
   Sække! Selvfølgelig 🙂 Det ryger fluks på listen!
   Tak for gode råd :kissing_heart:

 3. Jeg måtte desværre ikke føde hjemme, for vi var heldige at få tvillinger – men jeg ved, at Sneglehuset (.com) ude i Søborg udlåner fødekar ganske gratis, hvis nu det er noget

 4. Jeg tror ikke, det er så meget Need to have, jeg kan bidrage med, mere Nice to have (det var det i hevet fald i mit eget tilfælde). Du skriver ingefær, og hvis du tænker på ingefærklude i den forbindelse, så en god stak klude evt bare håndklæder revet i mindre stykker. Jeg puttede det revne ingefær i de lange teposer – der skal nemlig en del til, så sådan nogle er også smarte at have. jeg havde en drøm om at barnet skulle forløses til en duft af nybagte boller, så min søster havde troligt stået og smækket en dej sammen, som lige var klar til at ryge i ovnen. Hjælper evt både under fødslen, men virkelig dejligt til oprydning bagefter, også selvom det ikke nødvendigvis er meget, der skal ryddes op, men det er det sidste, man har lyst til med en lækker, lille ny i armene. læbepomade! Elastikker til håret, men måske det ikke er så aktuelt mere efter klipningen Sugerør – man ligger jo nogle gange i mærkelig stillinger, som man ikke har i sinde at flytte sig ud af, og så er det bare nemmere at lappe i sig fra et sugerør, når drinksene bliver serveret. Rigtig god fornøjelse

  1. Vaskeklude – er hermed noteret :blush: Theposer – noteret :blush: Min søster skal med til fødslen. Jeg satser på, at hun både er klar til at heppe og rydde op :stuck_out_twe:
   Tak for de gode råd :kissing_heart:

 5. Hej Elisabeth
  Jeg har med stor fornøjelse læst med de sidste par måneder. (også nogle af de gamle krea sider, der er god inspiration at hente :))
  Jeg venter mit første barn til januar (har termin 2 uger efter dig) og har også planlagt hjemmefødsel. Min jordmoder anbefaler at man også har et lille flytbart bord eller en bakke til hendes ting + en spand med affaldspose.
  Håber du får en rigtig god oplevelse med din fødsel.

  1. Hæ! Hvor hyggeligt :blush: Jeg har faktisk nogle gange tænkt, om jeg skulle slette alle de gamle indlæg :see_no_evil:
   Det noterer jeg mig! Tak :kissing_heart: Og tak og i lige måde 🙂

 6. Du har vidst godt styr på det 🙂 Evt kan man lune håndklæder til bebsen når den er ude, og så måske et “kære jordemoder” brev hvor man kan skrive hvordan man ønsker fødslen skal forløbe – i det omfang man selv bestemmer 🙂 Jeg skrev et brev til min jordemoder (der var ikke kendt jordemoder på mit hospital ved hjemmefødsler) og skrev nogle ønsker ned og hvordan jeg ønskede fødslen skulle fortsættes hvis den måtte rykkes til hospitalet og hvad jeg især gerne ville have hendes støtte til (for mig var det hjælp til at holde inde med at presse på det rigtige tidspunkt for ikke at blive for ødelagt i fisseløgsovsen, som man siger;-) og jeg skrev også kort hvorfor jeg havde valgt hjemmefødsel og at jeg ikke ønskede medicinsk smertelindring, medmindre det gjaldt livet 🙂 Rigtig god fødsel 🙂 Er du spændt?

  1. Her er der heller ikke kendt jordemoder, så det er nok en rigtig god idé!!!
   Jeg er mega spændt og lidt panikken, fordi jeg bare synes, vi er vildt bagud med alt :see_no_evil: Men mest af alt glæder jeg mig 🙂

 7. Jeg fødte på Riget, mens synes det lyder fornuftigt. Jeg var i hvert fald rigtig glad for sækkepuden. Må dog indskyde at queen-size hygiejnebind ikke gjorde det for mig. Måtte have fat i tena-bleer.
  Er sikker på du får en god fødsel og endnu et skønt barn, som jeg glæder mig til at følge.
  Kh Sofie

 8. Hej, jeg kunne godt tænke mig at høre lidt nærmere om hvorfor du har valgt at føde hjemme? Når det en dag bliver min tur, kunne jeg nemlig godt overveje det samme 🙂 mvh. Line

  1. Hej Line 🙂 Hvis du klikker på ‘kategori’ i toppen, er der et par indlæg kaldet ‘hjemmefødsel’ – der kam du finde lidt af mine tanker :blush: Derudover kan jeg fortælle, at jeg har været med til fire fødsler – tre på hospitalet og en hjemmefødsel. Hjemmefødslen var bare helt unik! Stemningen, roen, nærværet – det var virkelig fedt. Og selvom jeg godt ved, at der heldigvis findes mange kvinder, der har haft fede fødsler på hospitalet, så er ro og nærvær bare ikke noget jeg forbinder med en travl fødegang. Derfor :blush: Hvilke overvejelser gør du dig?

 9. Jep, vådliggerlagen kan du få i Jysk i metermål, det var det vi gjorde. Det ser ud til du har styr på det. En ting man måske får brug for er et stabilt sted du kan ligge (fx et bord) og en god skarp lampe, i tilfælde af du skal sys.. men I får vel også et hjemmebesøg af jordemoderen omkring uge 36?

 10. Kære Elisbeth. Det lyder som om I har ret godt styr på det!.. så brug du bare krudt på at glæde dig. Som en nævner er en skraldespand, som er nem at flytte rundt på og uden låg rar for jordemoderen (bare en spand med en pose i..). Og ‘kære jordemoder’-sedlen synes jeg også er et dejligt ‘redskab’ at få som jordemoder. Det kan evt være en god ide at få noteret i din journal på hospitalet at I har hund – så der ikke kommer en jdm med hundeallergi ud 😉 .. Jeg ønsker jer den dejligste fødsel, kh Nana

 11. Jeg var rigtig glad for en fodrulle, som jeg har købt igennem coretools, den var SÅ skøn til at massere lænden! Jeg tror at de der orange bolde med pikke kan give lidt den samme effekt 🙂 go fornøjelse med fødslen 🙂

 12. Vil bare ønske dig held og lykke, og sige glæd dig til din hjemmefødsel. Hjemmefødsel er bare det dejligste i verden. Min den mellemste er også født i vand der hjemme, og det er helt sikkert min bedste fødseloplevelse (de andre har også været fine, men bare noget fantastisk ved at være i egne omgivelser) plan var bestemt også hjemmefødsel denne gang men på grund af forskellige komplikationer måtte hun ud i uge 36 og måtte jeg jo finde mig i hospitalsfødsel (gik heldigvis nemt og fint alligevel)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.