Fruens ABC til de gravide

image

AnbefalingerDet er uhyre vigtigt at lytte til alle de anbefalinger, der er til gravide.

Njaaah, det ved jeg nu ikke. Jovist, det er nok en rigtig skidt idé at indtage 8 dåser tun og en flaske rødvin, mens du ryger cigarer, men det er jeg ret sikker på, at de fleste gravide godt ved helt uden hjælp fra Sundhedsstyrelsen. Ja, lyt til de kloge – det er aldrig en skidt idé! Men husk også at bruge din egen sunde fornuft:)

BrysterDe bliver bare så store og flotte under graviditeten!

Herhjemme går babserne under navnet “Snehvide”. Med hud så hvid som sne, strækmærker så røde som blod, og brystvorter så sorte som ibenholt…. Men det er vel også en slags flot;)

CremeHvis du køber denne eksklusive creme, undgår du strækmærker.

Niks! Jeg er ikke farmaceut, det må jeg hellere lige understrege. Men altså, strækmærkerne dannes i underhuden, så med mindre du injicerer cremen direkte ind i maveskindet med kanyle, så tvivler jeg på, at din 2000 kroners creme gør nogen forskel.

De tidlige tegn – Du begynder at kaste op, dagen efter ægget har sat sig fast. Desuden føler du øjeblikkelig lede ved lugten af løg og råt kød.

Når man ønsker at blive gravid, lytter man til ALLE kroppens signaler, hvilket er helt forståeligt. Men der findes ingen facitliste. Der er ikke én måde at føle på, når man er nygravid. “Uh, var det mon ægget, der satte sig fast??” Ja, enten det eller en prut på tværs. Nogen kan helt sikkert hurtigt fornemme, at der er en forandring i kroppen. Andre kan ikke. Jeg begyndte først at kaste op i tredje trimester og har kunne drikke kaffe gennem hele graviditeten.

ElasticitetMaveskindet udvider sig helt naturligt i takt med at barnet vokser.

Ja, men det føles fandme stadig virkelig mærkeligt og alien-agtigt, når der sådan bygges ud inde fra!

FødselsforberedelseDet er spild af tid og penge, kvinder har jo til alle tider født børn.

Ja, det er meget muligt, men jeg har satme ikke tænkt mig at løbe et marathon uden opvarmning og i klip-klapper! Det at blive klogere på kroppen og dens processer kan, i min optik, aldrig være spild, og jeg er personligt meget glad for, at jeg har gået til fødselsforberedelse.

GoogleGoogle er din ven:)

Niks, nada, no way! Ring til en veninde, din mor eller din søster, som kender dig og har fulgt med i din graviditet. Rådfører du dig med Google, vil jeg næsten garantere dig for, at du har både bækkenløsning og svangerskabsforgiftning!

HjemmefødselEj, det er alt for farligt!

Niks. Det er (dokumenteret!) ikke farligere at føde hjemme end på hospitalet. Ved en hjemmefødsel er jordemoderen altid et skridt forud og sørger for, at du kommer på hospitalet ved det mindste tegn på, at noget ikke er, som det skal være. Hendes mål er ikke, at du føder hjemme – hendes mål er at du føder ufarligt!

IgangsættelseOg hvis det ikke lige passer dig at skulle føde i julen/på tante Odas fødselsdag/når der sendes ‘Pretty Woman’ på Kanal4, så kan du blive sat i gang.

Nej! Nej, nej, nej. Hvis du ikke vil føde i julen, så hold dig fra hanky panky i marts/april – sværere er det ikke! Man kan blive sat i gang, hvis man er gået 14 dage over tid, eller hvis der er en medicinsk årsag. Ikke fordi man ikke lige har fået koordineret sin kalender med tvguiden.

Jordemødrene har travlt – Jordemødrene har simpelthen så travlt og er i grunden fuldstændige ligeglade med én, så du kommer højst sandsynligt til at føde alene og forladt.

Ja, jordemødrene løber umenneskelig stærkt! Og ja, nogle gang får de ikke hjulpet i det omfang, de ønsker. Men det skyldes ydre omstændigheder, som jordemødrene ikke har indflydelse på. Og når de løber så stærkt, som de gør, er det netop for at give hver enkelt fødende den støtte, som hun behøver. Men det er helt sikkert en rigtig god idé at forberede sig på, at man højst sandsynligt ikke kommer til at have sin jordemoder hos sig fra man ankommer til fødegangen, og til barnet er født. Det betyder ikke, hun er ligeglad – det betyder hun også kan være der for andre:)

Kinesisk kalenderDen kinesiske kalender holder hele vejen!

Sådan cirka lige så meget som en the-ske i snor over maven, eller hende spåkonen fra Abed….

LiderlighedOg så når du sådan et punkt i graviditeten, hvor du bare er mega liderlig!

Eller sådan en punkt, hvor du for det første både føler dig stor og mega usexet, og hvor din krop i forvejen er så super sensitiv, at du ikke magter berøringer. Gæt hvilket heldigt kone-kort Fyrsten har trukket fra bunken….

Madlede Pyha, og så er der perioden, hvor du bare slet ikke har lyst til at spise noget!

A’ hva’? Jeg forstår ikke helt… Kan du gentage det?

Naturligt glowGravide kvinder får sådan et naturligt glow.

Gør de det?? Jeg har fået noget andet – bumser, tyndt hår og rander under øjnene;)

OpkastOpkast og morgenkvalme holder op i 2. trimester.

Niks! Nogen får aldrig kvalme, andre har det gennem hele graviditeten. Har startede det først omkring uge 30, og jeg kan nu prale af at have kastet op på Nettos parkeringsplads, foran hoveddøren til vuggestuen og bag en parkeret bil. Sidstnævnte foregik uden at jeg stoppede på cyklen – det er sgu da rimelig sejt;)

Pletblødning – Pletblødning forekommer ofte under graviditet, og der er oftest ingen grund til bekymring.

True! Men derfor bliver man pisse bange alligevel. Jeg var afsted til tjek omkring uge 20. De fandt ingen åbenlys årsag til blødningen, men jeg er alligevel glad for, at jeg tog afsted, fremfor at sidde herhjemme og være angst. Og det bliver man altså! Så det er min klare overbevisning, at man hellere ringer til lægen/fødegangen/jordemoderen en gang for meget end en gang for lidt! (Igen, sund fornuft! Man skal naturligvis ikke kime dem ned)

Rablende vanvittige kvindemenneskeNogle kvinder bliver en anelse hormonelle…

Hvad fanden kaldte du mig lige?? Jeg er overhovedet ikke vanvittig eller urimelig! Se du bare at få hentet mig de jordbær, og lad det ikke gå for langsomt, makker!!!

SkønhedGravide kvinder er det smukkeste i verden.

Det er vidunderligt at være gravid (oftest!), og jeg håber bestemt, at min mand synes, at jeg er smuk. Men sådan helt objektivt set, så tvivler jeg på, at jeg er det smukkeSTE, når jeg vralter ind og smider mig på sofaen, mens jeg kalder på min mand for at få ham til tage støttestrømperne af mine fede, væskefyldte fødder.

TræthedMan er oftest meget træt i starten af graviditeten.

Igen – meget forskelligt. Jeg var ikke. Til gengæld tog det voldsomt til, da jeg gik ind i tredje semester. Jeg har præsteret at falde i søvn, da jeg var i biografen med en flok elever. Nu, hvor jeg har under en måned til termin, sover jeg gerne minimum én lur om dagen.

Ufattelig tissetrangNogle vil opleve at skulle tisse mere end vanligt, da baby presser på blæren.

Mere end vanligt? På en god time tisser jeg kun to gange! Vi har lagt toiltetpapir ind som separat post på budgettet….

Væske i kroppenHvis du er gravid om sommeren, kan du risikere at få lidt væske i kroppen.

Rettelse: Hvis du er gravid NOGENSINDE, kan du risikere at få MEGET væske i kroppen. Jeg voksede ud af mine sko i uge 20, og min vielsesring hænger om min hals. Jeg er en omvandrende vandballon, der bare venter på at sprænge!

Yoga Det der gravidyoga er lige sagen.

Det tvivler jeg ikke på. Jeg har dog svært ved at se, hvordan jeg skulle kunne lave en solhilsen, når dét at tage mine strømper af synes at være lidt af en kraftpræstation;)

ZzzzzzNyd at du kan få din søvn, før baby kommer.

Sagde ingen gravid kvinde nogensinde!!! Jeg har ikke sovet ordentligt, siden jeg var 12 uger henne.

Ændringer i kroppen – Hver lille ændring i kroppen er et bevis på dine børn, hvorfor du bør bære dem med stolthed. 

Oh, se mine vidunderlige hæmorider??! Ej, det tror jeg så ikke;)

Øgning af vægt – Pas nu på, at du ikke tager for meget på under din graviditet!

Selvfølgelig er graviditet ingen undskyldning for at tømme den nærmeste MacDonalds. Men du skal dælme heller ikke gå på kur, når du er gravid, fordi du er nervøs for, om du tager for meget på. Kvinder er forskellige, kroppe er forskellige. Brug din fornuft og spis sundt og varieret, så skal det hele nok gå:)

ÅhhhhhÅh, hvor er det bare vidunderligt at være gravid!!!

Enig:) Trods væske i kroppen, Snehvide-babser og manglende søvn, så er det virkelig ret vidunderligt at være gravid!!!!

(Ja ja, w, x og z mangler, men det er jo ligesom heller ikke rigtige bogstaver, vel?!)

image

image

0 kommentarer til “Fruens ABC til de gravide”

  1. Sidder her i uge 27 og kan ikke være mere enig – men hold op hvor glemmer mange mange af generne hver gang man kan mærke et lille spark indefra.

  2. Puh! Jeg har ret meget madlede :mask: Det er virkelig træls. Lever stort set af ristet brød, da jeg næsten ikke kan udholde tanken om mad – særligt varm mad.
    Heldige dig, at du slap for det 😉

  3. God liste! Og så sidder jeg lige og griner lidt af mig selv over, at jeg slet ikke så, at du var hele alfabetet igennem, før jeg så din sidste kommentar

  4. Spot on! Det er snart to år siden jeg stoppede med at være gravid, da min datter blev født, men jeg husker det ret tydeligt. (Jeg fattede så heller ikke det med alfabetet før sidste punkt)!

  5. Og så nåede jeg til L… Hvilket for første gang fik mig til at grine af lige præcis den følelse… Spot on – og hvor er jeg glad for nu at vide, at jeg ikke er den eneste…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.