Rebozo er THE SHIT!!!

Annonce – jeg har fået massagen gratis, men uden krav om omtale. Så har vi ligesom dét på det rene:)

Jeg mindes, at det på gymnasiet hed “Alt over 7 er spildt arbejde!”, når det kom til karakterer. Sådan havde jeg det ikke. Jeg stræbte efter at gøre mit bedste. Dengang handlede det om et tal på et stykke papir. Nu handler det om min krop og mit barn. Kald mig bare Silas, men jeg henter både kridt til læreren, sidder på forreste række og læser tre års pensum forud i denne lille analogi;) Som nævnt i dette indlæg, så er jeg af den overbevisning, at det er ret smart at forberede sig selv på at føde, så meget man nu kan. Den der “jamen, kroppen ved godt, hvad den skal. Det er dét, den er bygget til!” køber jeg ganske enkelt ikke. Var det tilfældet, ville ingen kvinde nogensinde været død i barselssengen, og der ville ikke foretages så mange akutte kejsersnit. Ja, kroppen er beregnet til at føde mennesker, men den er jo ikke en på forhånd programmeret maskine!

Allerede i forbindelse med min fødselsforberedelse, stødte jeg på metoden ‘rebozo’. Ordet betyder sjal eller tørklæde og er en velkendt og anerkendt metode, som er blevet brugt i Mexico i flere hundrede år. Kort fortalt går det ud på, at man ved at massere kroppen på forskellige måder med et tørklæde, både kan løsne op og afspænde kroppen, samt rette op på en skævt liggende baby, rykke baby længere ned i bækkenet og hjælpe fødslen i gang. Der er altså ret store fordele ved rebozo både under graviditet og fødsel.

Jeg er medlem af et par terminsgrupper på facebook, og en del gravide er desværre af den misforstået opfattelse, at rebozo er noget alternativt hokus-pokus på lige fod med at gætte babys køn ved hjælp af en theske. Det er bestemt ikke min opfattelse! Der er en grund til, at metoden er så brugt i andre lande, og til at den efterhånden har vundet så stor respekt af blandt andet danske jordemødre.

En af disse jordemødre er Tina, som står bag Mamaprofylax. Hun har været jordemoder i 6 år og har hjulpet mere end 700 børn til verden, både på hospitalet og i private hjem som hjemmefødselsjordemoder. Tina bruger rebozo både til af afspænde og afhjælpe gener hos den gravide og til at smertelindre og hjælpe fødslen på vej under den aktive fødsel. Jeg var så heldige at være afsted til en omgang massage hos Tina sidste mandag, og den oplevelse vil jeg virkelig gerne dele med jer. Men først vil jeg lige gøre en ting helt klart: Jeg kunne aldrig finde på, at male et rosenrødt billede af noget, som jeg ikke kunne stå 100% inde for. Det her handler om graviditet og fødsel, og det er mega personligt og vigtigt! Når jeg er vild med rebozo generelt og med resultatet af den massage, som jeg har fået, er det fordi, jeg oplevede, at det havde en positiv effekt for mig:) For lad mig sige det sådan her:

Rebozo er THE SHIT!!!!

Før massagen hos Tina i mandags, havde jeg kun hørt om, hvordan rebozo kan bruges til at rykke baby på plads i bækkenet, samt smertelindre under fødslen. Jeg anede ikke, at det også kunne bruges som afspændende massage. Seancen varede lige knap en time og forløb således: Jeg blev placeret på gulvet på en madras med et tørklæde under overkroppen, et under bækken og popo og et under hvert ben. Først masserede og trykkede Tina lidt på mig med sine hænder, mens jeg brugte min dybe vejrtrækning. Herefter gik hun over til tørklæderne og masserede hele min krop igennem ved at skifte mellem overkrop, bækken og ben. Jeg fokuserede på at prøve at slappe fuldkommen af, hvilket lykkes ret godt, for jeg døsede hen mere end én gang:) Efter selve rebozoen masserede Tina min lænd og ryg med hænderne, mens jeg igen brugte min dybe vejrtrækning.

Konklusion: WAUW!!! Jeg ved ikke, hvad jeg præcis havde forventet af massagen, netop fordi jeg ikke kendte til det på forhånd. Men det, jeg oplevede, var ret vildt. Det blev hurtigt tydeligt for mig, at der er en del muskelgrupper, som jeg slet ikke har fået brugt nok gennem den sidste del af min graviditet, samt andre jeg har overbelastet. Og forståeligt nok – når man træt, tung og besværet, overkompenserer man ved at skåne visse dele af kroppen. Men derved er der også ret stor chance for, at man belaster andre. Under massagen fik jeg rørt ALLE muskler, hvilket var både afspændende og opløftende. Nå ja, og skide behageligt:) Derudover kunne jeg rent fysisk mærke, at min vejrtrækning kunne komme dybere ned i den afsluttende massage end i den indledende. Det var faktisk en ret spøjs fornemmelse, men også en vigtig øjenåbner, da jeg satser på at skulle bruge min vejrtrækning ret meget under den snarlige fødsel! Efter massagen drak Tina og jeg en kop the og fik en snak om rebozo, fødsel mm., og da vi er færdige, rejser jeg mig og tager mine støvler på. Vi taler lidt videre, før jeg pludselig afbryder og må grine lidt, da det er gået op for mig, at jeg netop har taget mine støvler på uden grynt, støn og eder og forbandelse. Jeg bukkede mig bare ned og tog dem på – som et helt almindeligt menneske!!! På samme måde var Fyrsten ved at tabe både kæbe og mund, da jeg samme aften rejste mig lige så elegant (så elegant man nu kan være i 39. uge…..) fra sofaen – det plejer at være en større præstation som oftest strækker sig over et par minutter og har medfølgende (og meget lidt flatterende) kommentatorspor.

Siden massagen har Fyrsten hver dag rullet mig rundt herhjemme;) Både for at rykke vores stædige og standhaftige baby på plads i bækkenet, men også for at afhjælpe de fysiske gener, som jeg tidligere var plaget af. Og jeg siger ‘tidligere’, fordi jeg stadig, her en uge senere, føler mig langt mere rørig, end jeg gjorde før massagen.

Så ja, man kan måske godt kalde rebozo for hokus-pokus, for i mine øjne er det ren trylleri!

0 kommentarer til “Rebozo er THE SHIT!!!”

  1. Hvor lyder det dejligt! Det skal jeg helt sikkert huske til næste gang 🙂 Mht kroppen og fødslen er jeg ikke helt enig. Men man oplever jo også tingene forskelligt 🙂 Under begge mine fødsler havde jeg en helt tydelig fornemmelse af at kroppen tog fuldstændigt over. Især under den første fødsel hvor jeg ikke havde nogen anelse om hvad jeg lavede. Der styrede kroppen totalt og gjorde det den var lavet til 🙂

    1. Gør det! Det var intet mindre end skønt;) Hvor fedt for dig, Henriette! Jeg håber, at det samme gør sig gældende her:) For jeg tror bestemt, at det er muligt, jeg tror bare ikke, at det er normen. Og herhjemme er vi jo ikke ligefrem vant til at kroppen er en samarbejspartner… Men man har da lov at håbe:)

  2. Fedt! Jeg var også vild med rebozo! Tina og mamaprofylax er altså også the shit 🙂 virkelig glad for, at vi tog det inden fødslen – det er nemlig vigtig at være forberedt og vide lidt, hvad man går ind til 😉 held og lykke med fødslen – håber det sker snart 🙂

  3. Jeg var ikke klar over at det hedder rebozo. Men under fødslen af mit andet barn komt der efter vagtskift en ny jordemor. Den mest fantastiske jordemor jeg har haft ⭐️ Hun mærkede at han var med at indale lidt forert og sagt at hun lige vil ryske ham lidt tilbage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.