Amme-ekspertise søges!!!

image

Hvis amning var en OL-disciplin, var jeg indehaver af det pureste guld! Det siger jeg fuldstændig blottet for ydmyghed:) For ærlig talt så synes jeg, særligt set i bagklogskabens lys, at det var rockersejt, at jeg fik en amning op at køre uden at have født. Det er dælme ikke mange, der kan bryste (hø hø) sig af det! Så jeg har gennem det sidste 9 mdr forberedt mig på, at jeg selvfølgelig skulle amme lillebror.

De første dage gik det fremragende! Han tog hurtigt fat og viste pæn interesse for babserne, og da jeg vågnede på tredjedagen efter fødslen, var mælken løbet til. Pæn interesse blev hurtigt til grådigt begær og på fjerdedagen ammede jeg stort set nonstop. Resultatet var ikke bare en mæt og tilfreds lillebror, men også et kæmpe boost af min mælkeproduktion. Mælken stod – bogstavelig talt – ud af mig. Alt var gennemblødt – mit tøj, sofaen, lillebror. Og babserne blev HUGE. Men pludselig syntes lillebror ikke længere, at de var så skide spændende. De var fuldstændig stenhårde og svære at få fat i, så jeg måtte endevende skabe og skuffer for at finde en ammebrik, der forhåbentlig kunne afværge den værste katastrofe. Det hjalp lidt. Lillebror godtog ammebrikken og babsede lystigt videre, men i et noget roligere tempo end tidligere. Så endnu engang blev hytten endevendt, og brystpumpen fundet frem. På et enkelt døgn ammede jeg lillebror en 8-10 gange OG malkede 800 ml ud ved siden af.

Og nu har vi dilemmaet…. For jeg formoder, at brystpumpen holder den store mælkeproduktion nogenlunde ved lige, men der er ganske enkelt for meget mælk til lillebror. Men stopper jeg med at malke ud, så eksploderer babserne. Muligvis sådan helt bogstaveligt!

Pt ammer jeg cirka hver tredje time, hvorefter jeg deponerer omkring 300 ml i fryserens øverste skuffe til senere brug eller til neonatalafdelingen. Der står allerede nu en 2-3 liter på kontoen! Men jeg tænker, at det ikke rigtig er holdbart. Jeg ville jo allerhelst producere, så udbuddet matcher efterspørgslen. Hvad gør jeg? Ser jeg tiden an – det er jo stadig meget tidligt at konstatere noget som helst. Malker jeg videre, forsøger at amme mere, eller hvad?

Mit OL-guld er ikke meget bevendt i min nuværende situation. Jeg har jo ikke et almindeligt ammeforløb med i rygsækken. Så kloge damer – kom med jeres besyv og gode råd, så er I skide søde:)

image

0 kommentarer til “Amme-ekspertise søges!!!”

 1. Jeg synes du skal vende det med din sp – min var virkelig god da jeg endte med brystbetændelse og abces (de tømte indkapslet betændelse med nål, det gjorde vanvittig ondt!). Så længe han ikke spiser så meget tror jeg du bliver nødt til at pumpe lidt mellem amninger. Prøver du at massere mens du ammer så mælken løber nemmere og han får nemmere fat? Mia er født for tidligt og på sygehuset hev og sled de i mine bryster til hver amning i starten for at få Mia til at spise. Det hjalp! Og i starten slæbte min mand litervis mælk med hjem i fryseren. Kunne sagtens følge med dig. I starten var Mia sondebarn men da vi blev udskrevet eftrr 14 dagefik hunnen mælk på flaske efter amning. Efter 4 uger fuldammede jeg. Hele og lykke med det – du kan evt lægge en varmstofble på brystet 3 min før du ammer, det hjælper også til at løsne op..

 2. Så længe brysterne bliver tømt så forbliver niveauet højt. Men hvis du malker mindre og mindre ud så svinder mængden ind. Til sidst passer mængden forhåbentlig til lillebror som gerne må tømme det ene og tage toppen af det andet. Ved næste amning starter du ved det han tog toppen af..altså der hvor han sluttede ved sidste amning. Det holder produktionen i gang uden at overproducere. Det er en god og gammel teknik der ofte virker. Held og lykke med lillebror, amning og alt det andet.

 3. Mine babser producerede også utrolig meget mælk dr første 3 mdr. Min redning var et varmt bad hvor jeg kunne presse det ud af brystet under den varme bruser. De perioder hvor jeg fik stenhårde bryster, så tog det typisk 2-3 dage med bade og så regulerede mælkemængden sig typisk. 🙂

 4. Jeg havde også selv voldsomt meget mælk til at starte med. Da det lige skal have lidt tid til at regulere sig. Derfor skal du nemlig ikke blive ved med at pumpe ud. Pump så lidt så muligt, uden du føler du er ved at springe. Evt tag et varmt bad og masser til på brysterne så det tager det værste tryk og derved også undgå brystbetændelse.
  Hvis du bliver ved med at pumpe så meget vil det nemlig aldrig regulere sig efter hvor meget lillebror spiser.
  Good luck! 🙂

 5. Med min datter havde jeg også helt sindssygt meget mælk, og min erfaring var at pumpen gjorde det meget værre.
  Jeg fik dengang anbefalet af sundhedsplejersken at jeg skulle malke en smule ud med hænderne inden jeg ammede, så brysterne ikke var helt så spændte. Hvis brysterne blev for hårde og spændte mellem amningerne så skulle jet malke ud med hånden undet bruseren. Det var de råd jeg fulgte, og jeg gennemgik et par ret hårde dage med spændte bryster, men så gik det over. Produktionen havde fundet et naturligt leje.
  Jeg gennemgik dog det samme et par gange, under appetitspring. Jeg tyede også til pumpen et par gange, men selv om det gav en ummidelbar “forløsning”, så blev det meget værre senere og trak tilpasningen i langdrag.

 6. Det lyder ret normalt.

  Og ja, pumpen før selvfølgeligt sit til at holde produktionen oppe – men lige nu gør det faktisk ikke noget.

  De første uger lægger nemlig niveauet for hvor meget mælk du vil kunne producere resten af ammeforløbet.

  Så lige nu er det bare at amme løs.

  Umiddelbart kunne det lyde som om at du skal prøve at skrue en smule ned for pumpen – forstået på den måde at når du ammer fra ér bryst, så prøv om du kan malke modsagte bryst, men KUN til det ikke længere er spændt.
  Jo mere tomt brystet er – jo hurtigere laver du mælk.
  Jo mere brystet “fylder op” igen, så langsommere laver du mælk.

  Så – ved at nøjes med at malke spændingen væk, men ikke mere end det, så stabiliserer du produktionen.

  Det er en meget meget dårlig ide at begynde at blokamme allerede nu, og langt de fleste eksperter er gået væk fra blokamning, medmindre det er pga omfattende problemer som ikke kan klares med ændret ammeteknik.

  Blokamning kan nemlig gøre at man pludselig får sænket produktionen FOR meget og SÅ har vi balladen.

  Hvad tænker du om det?

  Læs evt mere på Ammenet.dk/wiki – under friamning og overproduktion

  1. Hør på damerne fra ammenet! Det er mit absolut bedste råd. Og så hold dig til dem, og kun dem. For mange kokke fordæver maden, og det gælder også for babserne…

 7. Ved overproduktion har jeg brugt blokamning. Det kan googles 🙂 Jeg tager desuden et varmt bad og masserer det værste ud af brysterne. Inden jeg lægger baby til, varmer jeg lige brysterne op med en varmepude for at gøre brysterne bløde nok til at han kan få fat. Det er jo ærgeligt hvis lillebror begynder at tro at man kun kan spise via ammebrik. Husk desuden at holde brysterne varme med uldne ammeindlæg og uldne undertrøjer, så overproduktionen ikke bliver til brystbetændelse, for det gør ONDT og kan kræve penicillin, og så får lillebror ondt i maven, og det hjælper ingen af jer. Held og lykke med det! Du har bestemt OL-guld, men selv de vildeste af os kan altid lære mere. Heldigvis 😉

 8. Jeg vil anbefale, at du stoppe med den udmalkning, for du har ganske ret. Hvis du fortsat udmalkning, vil udbud og efterspørgsel aldrig regulerer sig. Du vil have en overproduktion. Du skal påbegynde blokamning, så du kun giver af det samme bryst. Og kan se at der flere der anbefaler det, så jeg tænker at jeg ikke vil forklare det dig én gang til. Jeg vil blot fortælle, at det ville jeg som privat ammerådgiver også anbefale 🙂

 9. Jeg havde også to kanonkugler i starten og Noa blev også skide sur over at det sprøjtede ud så hun ikke kunne følge med. Jeg tog toppen af lige inden hun skulle spise så det var nemmere at få fat og det ikke stod ud i stråler… Jeg kæmpede også med suttebrikker i de første tre måneder og var fuldstændig gennemblødt af mælk efter hvert måltid.

 10. Du må ikke pumpe ud i bund. Altså tømme brysterne. Let trykket og masser i badet. Det regulerer sig faktisk rimelig hurtigt
  Det skal nok blive godt

 11. Jeg tænker også, at det tager lidt tid før det er reguleret. Desuden oplever mange at baby tager et appetitspring omkring 6-10 dage og igen ved 21 dage, så jeg tænker også at produktionen indtil da, nok skal blive stabiliseret – men ja pump så lidt som muligt indtil da. 🙂

 12. Massere babserne under varmt vand i roterende bevægelse mod vorten og tryk evt lidt ud når de bliver får hårde .. Am ved behov og så skulle det gerne regulere sig selv (men ingen malke ud så ) 🙂 held og lykke og stort tillykke med ham

 13. Jeg er en af dem der svømmer i mælk og for mig tilpasser det sig aldrig helt. Med begge mine børn har jeg brugt ammebrikker de første 3 mdr da de ellers ikke kunne få fat og er bogstaveligt talt svømmet i mælk de første 6 mdr. Massere af ammeindlæg har været vejen frem og så har har jeg ikke brugt maskine men kun håndmalket for ikke at stimulere endnu mere. Alligevel har jeg efter en del startvanskeligheder fuldmmetbbegge unger i 6 mdr og ammer stadig min søn på 10 mdr og han bliver stadig oversprøjtet af mælk;-)

 14. Ved overproduktion anbefaler man normalt blok-amning. Jeg brugte det ved storebror da han var lille. Dvs. Man ammer fra det ene bryst flere gange, til det er tomt, før man skifter til det andet (altså ikke skifte ved hver amning som man ellers plejer). Til at starte med vil det andet blive overspændt, men så tilpasser produktionen sig. Selvfølgelig svært hvis man ikke kan holde det ud, men det er vejen frem. Men i første omgang ville jeg nok stoppe med at pumpe ud, og så ellers prøve at holde brystspændingerne ud… Evt. Vha. Varmepude og varme bade. Så burde drt også stille og romigt tilpasse sig.

 15. Jeg er ingen ekspert på området, men jeg har selv født for 4,5 mdr. siden og ammer stadig 100%. De første dage efter fødslen gjorde mine bryster afsindigt ondt, så ondt, at jeg ikke kunne sove for det. Jeg var slet ikke forberedt på, at der skulle komme så meget mælk. Jeg valgte at holde ud og lade mængden tilpasse sig babys behov.. Jeg gjorde alt for at undgå, at mine bryster skulle tro, at baby spiste mere end hun gjorde. Dvs. Jeg malkede ikke ud og masserede kun meget få gange brysterne i badet for at “lette trykket” 😉
  Det tog lidt tid før der var balance i det, og jeg ikke længere havde ondt, men det var absolut det værd…

 16. Væk med pumpen. Den medvirker voldsomt til overproduktion.

  Kun tage det værste med hånden.

  Prøv kun at am fra et bryst pr måltid. Gør du allerede det så skal du læse noget om blokamning: lad baby spise flere måltider i træk fra samme bryst inden du skifter side. Er der eksplotionsfare så tag toppen med hånden i det modsatte eller allerbedst lad det løbe selv.

  Var selv i samme situation som dig med begge mine drenge.

  Alice

 17. Sejt gået! Jordemoderen på mit fødselsforberedelseshold sagde, at jeg kunne presse “toppen” af mælken ud i badet ved at køre mine hænder fast henover brystet. På den måde, kommer der mælk ud, uden at mælkeproduktionen stimuleres yderligere. Jeg var også ude i overproduktion, hvilket betød at min søn var “fyldt” før kan kom til den fede mælk og tog derfor ikke nok på. Min produktion tilpassede sig efter en uges tid… Alt det bedste herfra

 18. Jeg havde modsat problem – for lidt mælk, så kan desværre ikke hjælpe.

  Men ville bare skrive at elsker det øverste billede! Tillykke med endnu en guldklump 🙂

 19. Du har allerede fået en masse råd 😉
  Men ja varm bruser og håndudmalkning er mildere og ellers lige så stille skrue ned for tiden af udmalkningerne, så du ikke bare stopper med det sådan pludselig, og gud forbyde det, ender ud i noget brystbetændelse….
  Og ellers tror jeg nu Anne Kyhnæb (fra 427) ville blive glad for et visit, og hun er nok én af de dygtigste ammedamer jeg kender

  Mega flotte kasser og endnu mere lækker sag den lille fyr! Endnu engang tillykke 🙂

 20. Jeg ville se tiden an, sørge for at holde mig varm(som i helst konstant svede lidt for så fryser du i hvert fald ikk) også tage trykket med hånden under bruseren når det ikke er til at holde id længere. Så længe han er så ny er der totalt overproduktion og det er helt normalt. Det vil formentlig selv udligne sig!

 21. Nu skal det lige siges, at jeg ikke har læst alle andre kommentarer, så måske gentager jeg.
  Jeg har ammet tre børn, og fået en del erfaring. Her tredje gang, var mine bryster ved at eksplodere 5 dage efter mælken løb til. Jeg kunne ikke være nogle steder, ikke ligge på siden, ingen krammere…. Han spise også hele tiden! Når der ikke gik så lang tid imellem han meldte sig, lagde jeg ham til samme bryst igen. Først da jeg skiftede bryst hver gang, faldt mælken til ro og tilpassede sig. Det skete faktisk nærmest med det samme! Jeg havde fået en overproduktion bygget op.
  Ved erfaring efter de to første, malkede jeg ikke ud. Det er rigtig god mælk at have på lager, men som du selv skriver, så holder du produktionen alt for godt igang. Hvis du skal pumpe, skal du nøjes med bare at lette trykket. Jeg ved det er ulideligt, men jeg er 100% sikker på, at det ikke falder til ro før du lader din lille dreng styre produktionen. Held og lykke, og bid det i dig, det skal nok snart blive godt!

 22. Ind under bruseren og håndmalk ud! Håndmalkning er mindre effektivt end pumpen, men det gør så også at udbuddet bliver langsomt mindre. Det er nogle hårde dage, og for meget mælk (på trods af at det lyder som en luksus for nogen) kan være en hård omgang. Jeg går ud fra at du kan se min mail, smid mig en hvis du har brug for råd fra en jordemoderstuderende hvis passion er amning!

  Kh Cecilie

 23. jeg er enig med Mia …
  jeg har ammet 5 børn og jeg har erfaret at der er forskel på børn og om hvar sultne de er og om de er gode til at drikke .. men lad barnet bestemme måltiderne for din mælkeproduktion bestemmer barnet nogle babyer er meget tørstige, andre spiser mindre ….og dig, drik rigeligt af vand og hvil dig så meget du kan .. alt godt til jer

 24. Jeg kan se du allerede har fået de første 30 gode råd, men du får også lige et fra mig 🙂 Dit forløb lyder som begge mine bortset fra udmalkningsdelen, jeg tænkte nemlig (som du selv gør nu) at mælken selv skal regulere sig. Og ja, det gør nuller og er vold ubehageligt. Am efter behov, prøv evt blokamning (se hvordan på ammenet) og håndudmalk det værste. Hvis brystet er så spændt han ikke kan få ved kan det også hjælpe at malke lidt ud lige inden amning. Det har begge gange taget mine bryster 2-3 MÅNEDER at forstå hvor meget mælk de skal lave. Men de har fanget pointen nu (eller også spiser ungen bare mere). Hilsen en glad ammer på 9. måned 🙂 Hvis du synes det er nemmere at malke ud ved siden af kan du jo også bare gøre det og sælge til hospitalet. Det ér der jo brug for nogen gider, men det er jo et kæmpe arbejde!

 25. Åhhr hvor jeg kan huske det!
  Efter fødslen af Elliot, var jeg også den heldige vinder af kæmpe kanonkugler.
  Jeg har været ved at opgive amning SÅ mange gange, men ønsket om amning var stærkere.
  Jeg har haft overproduktion og har lige som dig malket ud. Pt. er fryseren godt fyldt til når vi når til mos og grød

 26. Jeg kan se at en masse har skrevet, og du har sikkert fået en masse gode råd, men jeg smider lige en kommentar alligevel. 🙂
  Dit “problem” lyder ligesom det jeg havde for 15 måneder siden. Dejlig lille ny baby, store spændte babser og alt for meget mælk.. Jeg prøvede mig lidt frem, og fandt ud af at det hjalp mig at amme fra et bryst af gangen. I starten gjorde det VILDT ondt på det bryst der ikke blev spist fra, men babserne lærte faktisk hurtigt at tilpasse sig. Jeg havde mælk alle steder, og måtte tit have 3 ammeindlæg OG et uld ammeindlæg på samtidig. Når jeg tog bh’en ned, så stod det ud med mælk til alle sider. Har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg sprøjtede min stakkels baby i hovedet. 😛
  Dine babser og lillebror skal lige lære hinanden at kende. Jeg er sikker på at mælken nok skal regulere sig, så du ikke drukner i det. 🙂 Held og lykke med det!

 27. Du har fået mange tips kan jeg se (og jeg har ikke læst dem alle sammen), men du får lige et råd herfra alligevel. Iiiiiiiiiiiiikkk malk en masse ud. Jeg havde nøjagtig samme problem, da Ida var helt ny (… og de næste 4-5 mdr….) Jeg var grædefærdig, da sundhedsplejersken kom og ikke havde bedre råd end “vær glad for at der ER en mælkeproduktion”. Ih tak. Ja, det er at foretrække fremfor for lille produktion, men shit det gør ondt og shit hvor tænkte jeg, at der var noget galt med mig, når jeg ikke kunne finde ud af at amme mit lille barn, uden hun var ved at drukne i mælk.
  Mit råd er, at udmalkning sætter produktionen op, så forsøg at undgå det. Ellers skal lillebror spise længere tid, inden han kommer ned til den fede mælk. Tag evt. toppen af trykket, inden han bliver lagt til, så han nemmere kan få fat.
  Jeg lover det bliver bedre!
  Tag desuden nogle gode varme bade. I mit eget tilfælde var det nok, at vandet ramte mine bryster, så stod det ud i 25 stråler fra hver babs. (Bonus-fact: Særligt sexet føler man sig, når det sker i fælles-bruseren til babysvømning, kan man nok forestille sig… :-))
  God vind. Kan se indlægget er fra sidste uge, så måske det allerede er blevet meget bedre.
  Mange tanker fra mig. Er SÅ glad på jeres vegne over familieforøgelsen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.