Få styr på madbudgettet!

Der er kun et par måneder tilbage, før jeg ryger på barselsdagpenge. Jeg skal være på barsel til og med marts 2017, så det bliver ca. 10 mdr., hvor min indkomst bliver mere end halveret. Frem til nu har jeg stukket fingrene i ørerne og sunget “lalalalala”, når jeg er blevet spurgt, hvordan vi dog får råd til sådan en lang barsel. Men det er selvfølgelig noget, jeg bliver nødt til at forholde mig til. Og jeg starter med at forholde mig til madbudgettet.

Vi har i en længere periode kørt med et fast månedligt madbudget på 3000 kr., og det er faktisk gået ret fint. Lige indtil jeg gik på barsel. Det skyldes både, at jeg fik morgenmad og frokost på jobbet, men også at det pludselig blev lidt hyggeligt lige at stikke næsen forbi Netto eller Brugsen, når jeg havde afleveret Ane. Det kunne jo være, at der lige var noget, som jeg ikke kunne leve uden. Altså er budgettet skredet lidt i de seneste måneder, men det skal der rettes op på nu!

Så her får I lige mine allerbedste tips til at holde madbudgettet nede – og en lille reminder til mig selv;)

 • Madkonto. Vi har en seperat konto med tilhørende kort, hvor der hver måned sættes 3000 kr. ind. Det gør det let og overskueligt at holde styr på, hvor meget man får brugt.
 • Nemlig.com. Vi handler 98% på Nemlig. De har en fin og nem app, og heri kan man også finde sin ‘top 100’. Altså hopper jeg bare ind i mine mest handlede varer og smider mælk, havregryn, kartofler mm. i kurven. På den måde falder jeg ikke i impulsfælden.
 • Kødpakke. Frem til nu har vi købt kød i Netto, fordi der ofte er bedre tilbud. Men – impulsfælden…. Der kommer ALTID 5-10 ting ekstra i kurven, som ikke stod på huskesedlen. Så nu prøver vi noget nyt, efter råd fra min nye BBF (Best blogger friend), Lillemor, og har i dag bestilt en kødpakke fra Slagter Steen & Ko i Vanløse. Den hedder til 2 voksne i 14 dage, men ifølge Tina, kan den sagtens række til 3 uger, hvis man supplerer med lidt fisk. Vi skal dog stadig købe kattemad (meget kræsen kat!) og bleer i Netto, og for at undgå impulsfælden har vi besluttet, at de indkøb står Fyrsten for;)
 • Madplan. Det at få én røvfuld kød til 3 uger gør det forhåbentlig også lidt nemmere at huske at følge madplanen. For når det kommer til at spare, er det nok madplanen, som er allervigtigst. Ved hjælp af sådan én kan man holde sig til kun at købe det nødvendige, ligesom man kan planlægge måltiderne således, at man undgår madspild. Fx. spiser vi spaghetti med kødsovs én dag og pizza eller pitabrød med resten af kødsovsen den følgende dag.
 • Styr på fryseren. Vi har et fryseskab. Sådan en satan har en stor, hvid låge – eller havde. For jeg har en whiteboard tusch;) Hver gang der bliver smidt noget i fryseren, bliver der noteret på lågen, i hvilken skuffe det ligger. På samme måde bliver der slettet, når man tager noget op. Det er så simpelt, men så effektivt i forhold til at holde styr på, hvad man har, og hvad man mangler:)
 • Tilbudsaviser. Selvom vi prøver at spare, er der visse ting, vi ikke går på kompromis med. Fx. toiletpapir. Der er intet værre end at tørre sig i poppoen med sandpapir! De få særlige ting, som vi ikke kan leve uden – silkeblødt toiletpapir, Knoor-sovs, sild (Fyrsten), Nutella (mig) – købes på tilbud i supermarkedet og gerne i lidt større mængder.

Vores madbudget indeholder også husholdning, som vaskepulver, bleer mm. Vi køber delvist økologi (mælk, æg, pasta, frugt, grønt mm., men ikke alt – i så fald ville vi næppe kunne gøre det for 3000). Vi køber take out max en gang om måneden. Vi køber slik hver fredag;)

Har du andre gode råd til at holde styr på madbudgettet, så byd endelig ind:)

0 kommentarer til “Få styr på madbudgettet!”

 1. Jeg har en idé om, at jeg skal spare en hel masse op, så jeg laver også madplan, har madkonto osv. Problemet er så, at så snart jeg kan se, at jeg har lidt ekstra penge til rådighed en måned, så vil jeg hellere bruge dem på mad end spare dem op. Mad er bare så lækkert!!!

  1. Hæ hæ:) Ja, mad er virkelig lækkert! Jeg har det faktisk lidt omvendt – der går sport i at nå det næste runde tal på opsparingen, så jeg elsker, når jeg kan smide lidt ekstra derover:)

 2. Min søster og jeg har også 3000kr til mad om måneden! Nogle måneder bruger vi kun 2000kr og andre stort set alle pengene – vi hæver pengene (ret oldschool) og har dem liggende i en pung, synes jeg bliver mere bevist om hvad jeg bruger når det er konkant fremfor på kort! Har du set DR1 kører en serie, hvor familier gerne vil spare på madbudgettet? Der skifter de eks. Familiens madvarer ud med en tilsvarende som er billigere (overholder ofte samme krav til øko), synes det viser at man skal pakke vane-hatten væk og prøve nogle nye varer – familierne i tv sparede hvertfald ret mange penge 😊

  1. Den er også god, den med at hæve pengene:) Ja, jeg har godt set det første af programmerne – må på nettet og se det næste. Vi har heldigvis ikke helt så mange ting, hvor vi køber den dyre variant, i hvert fald ikke hvor jeg tænker, at det gør den store forskel. Fx med toiletpapiret, hvor vi bruger mindre af den dyrere variant, eller Fyrstens sild, hvor der ganske enkelt er flere eller større stykker i:)

 3. Ja det virker til, at du har været omkring de spareråd, jeg selv ville have sat op.
  Er der ikke gebyr/leveringsomkostninger eller lignende ved at handle ved Nemlig? For så kunne det spares væk – altså hvis du/I kunne holde jer til indkøbssedlen.
  Ellers er mit eneste råd at gemme bonerne, og så hver måned reflektere over, hvad der egentlig blev købt – og hvor det evt gik galt.

  Marie / krøllerier

  1. Jo, det koster 19 kr i levering, så det bliver selvfølgelig også til lidt. Af samme grund har vi nogle gange droppet nemlig, men vi vender altid tilbage, fordi det ender med at blive billigere alligevel. Damn you rygrad;)

 4. Jeg er studerende, så madbudgettet er også nogenlunde stramt. Min favoritbutik er klart Rema 1000, der næsten altså har gode tilbud og generelt lave priser! Og så er jeg altid på udkig efter datovarer til fryseren – der kan man virkelig spare meget 🙂

 5. Den der fryser…er det en, man må se et billede af? 😆 Altså udvendig – så jeg kan se, hvordan du skriver det på den? ☺️ det er ski’ smart, som vi siger her på Fyn!

 6. Vi får hjernedødt meget råkost. Det er virkelig billigt og giver lidt plads i budgettet. Jeg får det også som en del af min frokost, mens jeg går hjemme på barsel. Pålæg er skide dyrt synes jeg, så jeg prøver at holde forbruget lidt nede.
  Det lyder super stenet, med så mange revne grøntsager, men det kan heldigvis godt varieres. Jeg kører gerne med to grøntsager, en smagsgiver og noget ekstra knas. F.eks. hvidkål, gulerod, persille og græskarkerner eller rødkål, rødbede, lidt ingefær og granatæblekerner. Hvidkål, æble, rosmarin og feta er også godt. Selve grøntsagerne koster jo ingenting og strækker langt, og de fleste har altid lidt tørrede krydderurter, en rest kerner osv liggende i tørlageret. Man kan nå langt for få penge så.

  Hilsen Råkostomanen (som lige har hentet en småkage eller to i fryseren – man kan ikke arbejde på revne gulerødder alene)

 7. Vi hæver madpenge hver måned og deler dem ud med 500 til hver uge. Så laver vi madplan, køber ind max 2 gange på en uge (det er altså svært når man bor 2 min fra Fakta). Jeg køber tit kød og pålæg når det er sat ned pga dato og så ryger det hele i fryseren. De penge vi ikke bruger den ene uge, ligges til side i en bøtte, som så går til de måneder hvor der ikke er 4 regelrette uger, men et par ekstra dage oveni, eller når vi skal have gæster og have fx en oksesteg. 🙂 Og så bager jeg selv, plus jeg sylter (føler mig lige som en farmor på +90) og ellers laver jeg helst alt fra bunden, det er virkelig billigere og så har jeg bedre samvittighed med det jeg putter i munden. Grøntsager og æg bliver købt i en lokal gårdbutik, hvor priserne er vanvittigt lave og produkterne virkelig lækre. Nu når vi har fået have, satser jeg på at jeg skal have en køkkenhave igang og så må der jo kunne spares flere penge 😉

 8. 3000 kr, det er jo helt vildt I kan få det til at løbe rundt! Vi skal det vist se lidt på vores forbrug.. Vi er også 2 voksne og 2 børn nogenlunde jævnaldrende med dine og vores madbudget er 7000..Vi køber meget økologi men alligevel..

 9. Lidl! Tysk lavpris når det er bedst. Fakta og netto har ikke discountvarer hvis man sammenligner med Lidl. Det er også vildt god kvalitet sammenlignet med dansk discount der ofte er et dårligere produkt. Lidls toiletpapir er forresten blødere end lambi og koster mindre end det billigste i netto 😉

 10. Jeg benytter mig meget af kiwi, der får man rabat med kiwi-kort på alt økologi.

  Vi bor på Nørrebro, så vi kan gå til halalslagteren, som ofte har billigere kød end supermarkederne.

  Har du set Forbrugerrådet tænk, har en app, hvor man kan taste hvilke rester ind man har i køleskabet, vupti frem kommer der nogle lækre retter.

 11. Jeg er imponeret over at I kan holde det på 3000 kr. Vi har også en madkonto, men overfører 5000 hver måned til den og de sidste mange måneder har det ikke været nok (jeg er også på barsel og kender alt til de små hyggelige indkøbsture!). Jeg forsøger at lave en madplan og mindske madspild, men jeg tror jeg skal være endnu bedre til det.
  Et godt spare tip er at have en kødfri dag ind i mellem og lave store portioner når man nu er igang, så man også har til fryseren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.