Noget om at (gen)læse

Annonce – indlægget indeholder en bog,
som jeg har modtaget som pr-gave.

Jeg har altid elsket at læse. At fortabe mig i en bog og lukke verden ude, så kun ordene og jeg selv er tilbage. Som barn drømte jeg mig væk i magiske universer eller stormende forelskelser. Jeg var med Bjarne Reuter i Brønshøj og med Victoria Holst i hemmelige, underjordiske gange. Jeg levede mig selv fuldstændig ind i den bog, som jeg sad med næsen begravet i.

Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Ingen af mine forældre læste bøger i min barndom. Jeg husker kun én enkelt bog fra mit barndomshjem – en fagbog om schæferhunde, som vores schæferhund havde ædt omslaget på. Måske var det konkurrencegenet i mig. Dét at være med til at lave skolens længste bogorm, som man måtte sætte endnu et led på, når man havde læst en bog. Eller måske var det Hjørdis, min dansklærer, som i sin tid præsenterede mig for ‘Kabalemysteriet’ – en bog som fuldstændig slog benene væk under mig.

Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at glæden ved at læse altid har været stor. Som barn ville jeg være forfatter eller skuespiller. Jeg ville fortælle historier. Tænk at besidde evnen til at tryllebinde andre?!

Jeg er netop blevet færdig med at læse ‘En velbevaret hemmelighed’ af Kate Morton. Igen. Ja, jeg læser gerne bøger mere end én gang, og det er der flere grunde til. For det første kan jeg godt li’ at læse bogen igen, når jeg kender slutningen. For så er det ikke længere den samme fortælling. Anden gang har man andre briller på, man ser andre ting, fordi man nu ved, hvor bogen fører én hen. Derudover forandrer fortællingen sig i takt med, at jeg forandrer mig. Genlæser jeg en bog i dag, vil jeg med garanti bide mærke i andre ting, end jeg gjorde for 5 år siden, og jeg vil læse bogen med en anden erfaring, med et andet følelsesliv. Kender I ikke det? Man kunne jo sagtens som teenager leve sig fuldstændig ind i en forelskelse, men når først man havde prøvet det selv, så var læseoplevelsen en helt anden.

Så når folk siger “Læser du nu den samme bog igen??”, så kan jeg helt ærligt svare “Nej!”. For selvom titlen, forfatteren og omslaget er det samme, så er fortællingen en ny hver gang.

Nå, men hende der Kate Morton er jeg ret vild med. Det er glimrende barselslæsning, fordi hendes bøger er skrevet i et godt, men letlæseligt sprog. Og så er de bare mega spændende! Den slags bøger man har svært ved at lægge fra sig. Også selvom man har læst dem før;)

Mine næste læseoplevelser tror jeg skal være ‘Stolthed og Fordom‘ (som jeg har fået i pr-gave af Lindhardt og Ringhof), ‘Byen Brænder’ og Tora-trilogien.

Førstnævnte har jeg faktisk ikke læst i mange år. Jeg tror, at jeg bare var en stor teenager, sidst jeg forsvandt ind i Jane Austens univers. Men jeg husker, at jeg var grebet, både af historien, men også af sproget, som dog kræver lidt mere af én end sådan en forfatter som fx Kate Morton. Jeg elsker bøger, der aldrig går af mode! Forfattere, der kan skrive bøger, som stadig læses efter 200 år, må siges at være mere end almindeligt dygtige:)

‘Byen Brænder’ bliver en førstegangslæsning. Min svoger hørte om den i et radioprogram og købte den derefter til mig i fødselsdagsgave. Personligt kender jeg intet til den, udover at jeg har hørt en smule om, at den skulle tegne et smukt portræt af New York. Og den slags kan jeg godt li’! Jeg er for eksempel også stor fan af Anne Rice (særligt ‘Allehelgeners fest’ og ‘Heksetimen’), og jeg elsker, at hun er i stand til at male New Orleans frem med sine ord på så detaljeret vis, at man føler, at man er der selv.

Bøgerne om Tora er barske og vidunderlige, og fælles for Herbjørg Wassmos bøger er, at karaktererne beskrives på en måde, der (i hvert fald for mit vedkommende) gør, at man føler, at man kender dem. Det gør sig også gældende i bøgerne om Dina, Benjamin og Karna.

Men for nu , altså den næste uges tid, bliver jeg i Kate Mortons univers og glædes over, at jeg har to andre af hendes bøger stående klar til at blive læst. Igen;)

image

0 kommentarer til “Noget om at (gen)læse”

 1. Jeg synes din drøm er gået i opfyldelse -du tryllebinder folk med din helt i gennem dejlige måde at skrive på 😊😊

 2. Tak for gode anbefalinger! Jeg elsker også at læse og de seneste bøger jeg har læst er begge nogle jeg gerne vil anbefale. Den første hedder Sandheden om Harry Quebert sagen af Joël Dicker. Den anden hedder Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr. God læselyst. Kh Rikke

 3. Gør nøjagtig det samme som dig, læser bøger flere gange, elsker nemlig også det der med at man 2. Eller 3. Gang lægger mærke til nogen andre ting. Må jeg anbefale Huset ved Riverton af Kate Morton. Ellers tror jeg da, jeg skal i gang med Stolthed og fordom, nu hvor min barsel lakker mod enden og jeg træder ind i dagpengeland – Se det er en rigtig gyser😱

 4. Jeg håber du har læst andet end kabalemysteriet af Jostein Gaarder (som jeg elsker)…
  Jeg dykker også gerne ned i bøger igen og igen. I en lang periode læste jeg american psycho årligt fordi stemningen satte en masse i gang i mig – ikke så meget mordene men alt det omkring Patrick Bateman.
  For et par år siden blev jeg genforenet med Jostein Gaarders julemysteriet som jeg altid læste da jeg var barn og teenager. Den er nu (igen) en fast juletradition for mig, og jeg bliver stadig lige ivrig for at læse om den næste dags begivenheder 😍

  1. ‘Julemysteriet’ er jeg også vild med. Og ‘I et spejl, i en gåde’ og ‘Vita Brevis’:) Det er så fedt, når bøger kan holde én fanget år efter år!

 5. Årh den Kate Morton bog elskede jeg også! Er selv i gang med “byen brænder”. Det har jeg været længe,men læser andre bøger sideløbende. Den er så tung, at den gør ondt at få i knolden hvis man falder i søvn under læsning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.