Ægdonation #2 – personlig beretning

For lidt tid siden efterlyste jeg kvinder, der havde lyst til at dele deres beretninger om at donere eller modtage æg. Linda har været så sød at dele sin historie her:)

Da jeg var 25 år, besluttede min kæreste og jeg, at det var på tide at droppe præventionen og gå i gang med at lave en baby.
Jeg var lidt nervøs for om det ville lykkes, da jeg havde haft mange blødningsforstyrrelser i løbet af det sidste år. Jeg havde meget ustabile cyklusser, der kunne gå alt mellem 3 uger og 5 måneder mellem mine menstruationer, og jeg var bange for at have PCO. Jeg var også begyndt at få hedeture.

Jeg havde været hos lægen i løbet af året, men der ville de ikke undersøge det nærmere, og mine symptomer blev slået lidt hen. Efter at vi havde forsøgt 9 måneder, gik jeg til lægen igen, og nu ville hun gerne tage blodprøver for at undersøge, hvorfor jeg ikke blev gravid. Blodprøverne så noget mærkelige ud, men lægen troede stadig, at det kunne være PCO eller lignende. Jeg blev sendt videre til gynækolog, som tog en særlig blodprøve, AMH, der viser hvordan det står til med ens ægreserve. Den viste desværre at jeg var gået i meget tidlig overgangsalder.

Det var et kæmpe slag for os, men ikke en overraskelse for mig. Jeg havde gået og joket med, at jeg sikkert var gået i overgangsalderen. I den periode var min mor lige gået i overgangsalderen, og jeg synes, at jeg kunne kende hendes symptomer. “Heldigivis” fik vi diagnosen i efteråret 2012, hvor lovgivning omkring æg og sæddonation lige var lavet om. Nu var det lovligt at donere kendt og krydsdonere.
Krydsdonation er, hvor en man kender donerer til en fælles pulje, og så kommer man forrest i køen til ægdonation.

Herfra gik det stærkt. Vores henvisning til hospitalet blev sendt afsted, og vi fik en tid 2 måneder efter. Jeg er så heldig, at jeg har en veninde, der gerne ville krydsdonere for mig, og dette blev sat i værk hurtigt. Efter første samtale gik der 1 måned, og så fik vi tilbudt donoræg. Jeg tror, at det gik så hurtigt, fordi vi var nogle af de første, der benyttede os af krydsdonation.

Jeg blev gravid i 3. forsøg og er nu mor til en dejlig 2 årig dreng.

Det var en rigtig hård tid, men vi var så heldige med så lidt ventetid.
Graviditeten var også meget præget af det særlige forløb, med mange skanninger og igangsættelse. Dette er vist fast procedure ved graviditeter opnået med donoræg, da der en lille forhøjet risiko for komplikationer som lav fødselsvægt og svangerskabsforgiftning. Jeg blev i forbindelse med behandlingen yderligere udredt i forhold til, hvad der kunne være årsagen til den meget tidlige overgangsalder, evt. Turners syndrom, men jeg fejler intet andet end den tidlige overgangsalder.
Overgangsalderen bliver jeg behandlet for med hormoner, da det kan være farligt at gå så tidligt i overgangsalderen. Risiko for knogleskørhed øges betydligt hvis man vælger ikke at blive behandlet med hormoner. Det er ca. 1 promille af kvinder der går i overgangsalderen inden de fylder 30.

Hvilke tanker gjorde I jer, da I valgte ægdonation?

Da vi fandt ud af, at jeg ikke kunne få børn på naturlig vis, var det for os oplagt at forsøge ægdonation. Jeg havde læst lidt om det i forvejen og havde en ide om, hvad det indebar. For mig var det vigtigt at forsøge at give min mand genetiske børn. Det betød meget på det tidspunkt, og jeg tror at det hang sammen med en følelse af at ikke være “en rigtig kvinde”, når jeg ikke kunne blive gravid. Samtidig havde jeg en enorm lyst til at prøve det der med at være gravid og føde. Jeg havde nogle gravide veninder på det tidspunkt og ville gerne opleve det samme. Samtidig virkede adoption ikke som den rigtige løsning, også på grund af den lange og opslidende ventetid. Men vi talte da om, at hvis det ikke lykkedes i en overskuelig fremtid, ville vi overveje at gå igang med processen. Jeg syntes at, det var rigtig hårdt at være i behandling og ville ikke forsøge for evigt.

Jeg møder mange forskellige holdninger til ægdonation. De fleste synes jo, at det er fantastisk, at det kan lade sig gøre, men jeg er også blevet spurgt, hvorfor jeg ikke bare adopterede. Min veninde der krydsdonerede for mig er også blevet spurgt til, om hun ikke synes, at det er underligt, at hun har børn et eller andet sted. Men jeg tænker, at dem der donerer og modtager æg ser ikke donor som mor. Jeg håber, at ægdonorer i fremtiden kan blive bedre kompenseret for donationen, og at dette kunne gøre, at flere donerede og ventelisterne bliver kortere.

Tak fordi du ville dele, Linda:)

Som en lille fodnote kan jeg sige, at efter Linda sendte mig sin beretning, er kompensationen for ægdonorer sat op, så fra 1/7-2016 modtager man 7000 kr. Jeg tror, som nævnt tidligere, ikke at pengene gør en verden til forskel, ikke desto mindre glæder det mig meget, at man har sat kompensationen op! I samme ombæring ændres reglerne således, at donorer nu må donere på mere end én klinik. Tidligere måtte man kun donere til én klinik, så havde man doneret i det offentlige, kunne man ikke hjælpe mere, når parret havde opbrugt sine forsøg og skulle videre til det private.

Skulle man være nysgerrig på emnet og gerne vil vide mere om ægdonation, kan man kigge forbi blivægdonor.nu🙂

image

0 kommentarer til “Ægdonation #2 – personlig beretning”

  1. Jeg er lidt splittet og dobbeltmoralsk… For var jeg barnløs ville jeg jo med kyshånd tage imod æg. Det er jeg ikke og kunne sikkert være en kandidat til at donere. Men jeg kan ikke holde ud at tænke på jeg ville have børn derude så udover mine egne. Jeg ved godt det er meget dramatisk sagt, men det er den følelse jeg får i maven. For jeg har skam overvejet det. Jeg kan bare ikke… Til gengæld vil jeg gerne donere overskydende modermælk næste gang jeg ammer. Så håber jeg nogle andre kan klarer æggene 🙂

    1. Jeg tror (ved??), at mange har det ligesom dig. Så det er vist ganske naturligt:) Jeg har det selv helt anderledes – det kan du læse i morgen, for indlægget er skrevet;) Og skide godt med mælk, Henriette!!!

  2. Efter vi har fået vores næste barn, skal jeg helt sikkert være æg donor! Jeg har haft utrolig let ved at blive gravid og føler, at jeg ligesom giver universet lidt tilbage, ved at give en anden kvinde muligheden for at blive mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.