Lidt om mad og blw

Lillebror bliver snart 7 mdr. og hans primære fødeindtag består af moderflødemælk. Jeg har i de sidste par måneder mødt en del undren omkring, hvorfor han ikke for længst er startet på grød og mos. Særligt når nu han er sådan en stor dreng. Og jeg har svaret tilbage med samme undren. For Sundhedsstyrelsen anbefaler jo fuldamming til 6 måneder, hvis ikke der foreligger omstændigheder, der gør, at andet mad er at foretrække. Og netop dét, at Jasper tydeligvis ikke mangler noget på sidebenene, siger mig, at han er helt fint ernæret af den mad, jeg selv producerer:)

Da vi ventede Ane, havde jeg overhovedet ikke overvejet hvordan og hvorledes med mad. Det var vitterligt ikke i mine tanker, men mere noget jeg forestillede mig bare kom naturligt. En af mine veninder fik barn en måneds tid før og talte en del om BLW, som jeg ikke tidligere havde stiftet bekendtskab med. Men i mine ører gav det rigtig god mening at lade Ane spise selv. Lige indtil hun begyndte at vågne en million gange om natten og være utilfreds og babsesøgende. Så strøg jeg direkte i Føtex og rippede hylderne for diverse grødblandinger. For det måtte jo være fordi, hun var sulten, ikk’?! Det virkede dog ikke det mindste! Opvågningerne og de hyppige amningerne fortsatte, og jeg græd min nød til fornævnte veninde, som stille og roligt svarede noget i retning af “Ja, det er dét babyer gør. Græder, vågner og spiser. Det er vist en del af pakken.” Og så forklarede hun mig lidt om appetitspring og udbud og efterspørgsel i den frie bar(m).

Så jeg smed pakkerne med grød i skraldespanden. Jeg accepterede, at Ane krævede mere bryst og mere mor, og så stak jeg tøsen en halv kotelet, en dag hvor hun kiggede længselsfuldt efter min. Og siden da spiste hun med på den mad, som vi andre fik, og hun fik lov til selv at styre showet.

Vi kommer til at køre BLW med Jasper. Det betyder meget kort fortalt, at han ikke bliver madet, men får lov til selv at spise med på den mad, som vi andre spiser. Han må gerne få både grød og mos, han kommer bare selv til at styre skeen. Eller måske nærmere fingrene;)

Jeg er hverken frelst, fanatisk eller religiøs, og de der kender mig ved, at jeg ikke opererer med principper. Personligt synes jeg ikke selv, der er noget fanatisk ved at lade børn spise selv, når de er klar til det, ligesom jeg ikke synes, det er fanatisk at fodre dem med et glas lasagne. Jeg tror bare på, at der er en hel masse gode ting ved selv at lade barnet styre og opleve maden, og så er jeg rimelig glad for ikke at skulle lave særretter og fylde fryseren med kødboller og skamkogte grøntsager. Om det gør at børnene bliver mindre kræsne, som nogen siger, ved jeg ikke. Ane er ikke kræsen, men jeg kan af gode grunde ikke konkludere noget på baggrund af ét barn. Vores primære grund til at gøre det er slet og ret vores mavefornemmelse. At det føles mere naturligt at lade børnene selv styre, hvad de gerne vil have i munden.

Vi er ikke er gået rigtigt i gang endnu, for Jasper kan stadig ikke sidde selv. Så han får lov at lege med og smage på lidt mad, når han sidder på arm eller i korte perioder i højstolen. Men et regulært måltid har han endnu tilgode, så babserne er fortsat på overarbejde;)

Og nej, jeg er ikke bange for, at han bliver kvalt. Det er begrænset, hvor store bidder han kan tage med kun to tænder, og jeg stikker ham ikke en gulerod. Og jo, det sviner helt afsindigt, men det gør det også tit, når jeg spiser;) Ane syntes, det var en fest at sidde med maden selv, og det virker til, at Jasper har det på samme måde. Men den, der er mest vild med det, er nok Cash;)

image

 

 

0 kommentarer til “Lidt om mad og blw”

 1. Jeg vil gerne give dig et klap på skulderen, fordi du gør som det passer til dig og dit barn. Jeg har selv praktiseret samme metode – mine tre nu voksne børn har ammet i henholdsvis 4, 12 og 6 måneder på fuld tid – det kommer helt af sig selv, hvis man er lidt lydhør og børn er vildt forskellige.

 2. Jeg elsker at du ikke dømmer hverken den ene eller anden side, ligegyldigt hvad folk så vælger at gøre. For det synes jeg sgu der er alt for meget af, sådan generelt!

  Her ammede jeg indtil 4 mdr. (hvor han fik en flaske hvis jeg måske skulle et eller andet hvor han ikke skulle med). Men så fik vi en dybt ulykkelig dreng som skreg hver aften, i flere timer. Så begyndte vi på grød/mos efter SPs anbefaling da han var faldet en hel vægtkurve. Pludselig havde vi en glad og smilende dreng istedet. Han sover ikke bedre, og elsker at hænge i babserne. But thats what babies do!

  1. Præcis;) Og ja, det er utroligt så travlt nogen har med, hvad andre gør. Jeg mener, vi gør vel alle bare det, der føles rigtigt:) Og dejligt at I fik en glad dreng igen:)

 3. Spændende! Har også overvejet BLW til næste gang, må hellere læse lidt mere om det 🙂
  Sidst fuldammede jeg til seks måneder, og på hans månedsdag fik han lov at smage gulerodsmos første gang. Blev også mødt af undren og klapsalver, når jeg fortalte, at jeg stadig ammede… 😉

 4. Jeg har det totalt ambivalent med BLW. Men det har egentlig mest at gøre med nogle af dem, der praktiserer det. Og så det der med at have meget rigide principper, som man ikke viger fra. Især fordi BLW-metoden ikke er så videnskabeligt funderet, så at være mega skråsikker og temmeligt overlegen overfor ske-maderne, pisser mig så meget af, at jeg bliver ultra kontrær og får lyst til at anskaffe en tragt og fodre mit barn på den måde. Jeg har læst udtalelser fra flere BLW’ere om at “åh, hvad tror folk lige, de gjorde i stenalderen, hev deres hule-blender frem og lige lavede en gang sabeltigermos?!” efterfulgt af hånlige grine-smileyer. På den måde får de lige stemplet deres metode som den mest naturlige. Nu er det bare sådan at hule-mor tyggede maden for barnet og overførte det til barnets mund med sin egen – ikke særligt BLW.
  Når det så er sagt (brokket), Så forholder det sig faktisk sådan at min datter er mega besværlig når det gælder mad, dels pga. langvarig forstoppelse. Hun er blevet madet lidt, men har fra starten også fået meget lov selv. Jeg ville dog ønske at jeg havde hørt på BLW-princippet om at “food before one is just for fun” og fortsat med at friamme, selv efter hun var begyndt på mad. Jeg havde alt for travlt og skelede for meget til andre børn, i stedet for at lade mit babseglade barn styre lidt selv. Måske vi så var sluppet for forstoppelsen og hendes svingende madvaner…
  Der er rigtigt gode ting ved BLW og jeg kan helt ærligt godt forstå, I går den vej. Det eneste jeg i virkeligheden ikke lide, er de frelste elementer, der praktiserer det, og ser ned på folk, der gør noget andet. Og det lyder ikke som om du gør det.😊 Man skal have lov til at være lige så principiel eller laissez faire mht. sine børns mad, som der føles rigtigt.

  1. Jeg er fuldstændig enig!!! Det er generelt bare utrolig trættende, når folk har for travlt med, hvordan andre gør tingene. Og jeg griner lidt af det med tragten;)

 5. Det er jo genialt med en hund til at rydde op på gulvet efter baby!! Så skulle vi jo have købt en hund til min søn på fire, da han proklamerede at han enten ønskede sig en hund eller fisk til sin fødselsdag😉 For hold da op hvor det sviner når lillebror på godt 6 måneder spiser…uanset om det er grød, mos eller fingermad, så er der jo mad overalt når han spiser😆 Vi kører lidt en kombi…med grød og mos et oar gamge eller tre om dagen og vores mad, når han er vågen til vores måltider. Og han spiser alt hvad vi tilbyder med største velbehag..og han elsker at sidde med ved bordet….og ja det er lidt besværligt når babserne skal udfases til fordel for mere eller mindre fast føde…men det er nu også lidt hyggeligt synes jeg😉

  1. SÅ genialt! I må ha’ fat i én;)
   Babserne luftes uforandret herhjemme – Jasper tænker vist bare “mere mad!”. Men det er helt okay med mig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.