Kærlighed i bogform

Annonce / Indlægget er sponsoreret af Cewe.dk

I år var Anes tredje sommer på Vejlø. Hvert år har haft sin charme, men i år havde bare lidt ekstra! Ane har nået en alder, hvor vi i langt højere grad kan lave aftaler med hende – “man må ikke gå ned til vandet uden en voksen!”, “Kan du hente far i ølejren?” mm, og det var super dejligt for os alle, men nok mest Ane, som fik lidt mere bevægelsesfrihed på den konto.

Ane elsker, om muligt, Vejlø ligeså højt, som jeg gør. Vejlø er venner, røde sodavand, varme aftener og bare tæer. Vejlø er lykken.

Jeg fik ikke en hel barndom på Vejlø. Men jeg fik en del, plus en masse ungdom. Og jeg ville aldrig ha’ været det foruden! Vejlø har formet mig som menneske på en måde, som ingen skoler, bøger eller coaches kunne ha’ gjort. Jeg har tilbragt hver sommer de sidste 22 år med repræsentanter fra alle samfundslag samlet på ét sted. Det burde være obligatorisk i ethvert menneskes dannelse. Jeg har holdt ferie med direktører, pædagoger, kontanthjælpsmodtagere, musikere og revisorer. Med unge og med gamle, og især med gamle, der var unge. Med en familie, der er medlem af Indre Mission, med én der har kræft, og med én, der har sit navn tatoveret på brystet – på mandarin, “fordi man jo aldrig ved, hvor man bliver væk!”. Jeg har drukket øl med Chumbawamba (ja, den er god nok!), spillet back gammon med en lektor fra DPU og nydt min morgenkaffe med en skøn, ældre mand, som engang sejlede store skibe. Det tror jeg, at de færreste ved om ham. For i hverdagen, hvor aftensmaden skal laves og ungerne puttes, tager de sig ikke tid til at høre hans historie. Måske fordi muligheden ikke byder sig, måske fordi de ikke er interesserede. Måske de kun ser ham, hvor han er nu. Der, hvor livet, af forskellige årsager, har ført ham hen. Hvor der drikkes flere øl og tages færre bade, og hvor aftensmaden indtages på det lokale værested, hvis den da ikke indtages i flydende form på det lokale værtshus. Men jeg kender hans historie. Jeg har fået tegnet og fortalt hans storhedstid. Og det var ikke sket, hvis ikke det havde været for Vejlø. Så havde jeg passeret ham på gaden uden nogensinde at vide, at han kunne gøre en forskel i mit liv.

Han kom på Vejlø i år, efter et par års fravær. Han har været syg. Og han satte sig ind i hestestalden for at stoppe sin pibe med tossetobak og drikke en Blå Nykøbing. Og her sad to unge piger fra ølejren og spillede guitar og sang. Og da han kom, hilste de varmt og hjerteligt og spurgte, om han kendte nogen sange fra Højskolesangbogen, som de kunne synge for ham. Så sang de. Og han græd. Jeg selv fik en kæmpe klump i halsen og gåsehud. For lige dér stod det klart for mig, hvad det er Vejlø kan! Og det er noget ganske unikt! For at bruge den nævnte mands egne ord, da han engang fortalte mig om en pige, han havde elsket: “Så ligger man der og bare holder om hinanden. Det er 37 grader. Det er kærlighed!”
Vejlø er i sandhed 37 grader:)

Jeg håber af hele mit hjerte, at Ane og Jasper får lov at vokse op med Vejlø i deres liv! Men tiderne skifter. Og at eje en ø er fuldtidsarbejde. For folk, som allerede har fuldtidsarbejde og børn og liv, der skal leves. Af egoistiske årsager har jeg lyst til at skide højt og flot på deres behov for en helt almindelig hverdag, som ikke inkluderer, at man må skippe middagen nytårsaften, fordi det er lavvande, hvilket vil sige, at køerne kan komme til fastlandet (og nej, det er ikke et tænkt eksempel). For jeg vil ha’ mit Vejlø! Men jeg ved godt, at de en dag må sige stop og sætte sig selv og egne familier i første række. Måske står der en ny ildsjæl klar med lysten til føre ølejren videre. Det håber jeg! Indtil da suger jeg alt det Vejlø til mig, som jeg kan.

Og bedst som jeg sad der på gårdspladsen på Vejlø i sommers og sugede kærligheden til mig blandet med en kølig hof, landede der en mail i min indbakke fra Cewe.dk, som tilbød mig at proppe glimtvis af kærligheden til Vejlø ind i bog. En bog, som Ane kan have med sig med minder fra sine første år på vores families kærlighedsø.

Fotobogen, som jeg har valgt, er modellen ‘stor’, der måler 21 x 28 cm., og er lavet på blankt fotopapir. Jeg har samlet de bedste øjeblikke fra Anes somre på Vejlø i 2014, 15 og 16. Billeder af hygge på gårdspladsen, badeture ved stranden, leg i ølejren mm. Stunder, som jeg glæder mig til at kunne opleve igen og igen – både i virkeligheden, men også når vi sammen bladrer i bogen.

Jeg startede med at se en lille video på 10 min. her, som indeholder en instruktion i, hvordan bogen laves, og hvilke effekter man kan tilføje undervejs. Og det var 10 min. godt givet ud, for det gav en god fornemmelse af, hvordan og hvad man kan lave i bogen og gør det videre arbejde noget mere overskueligt. For der er virkelig mange muligheder, både for at lege med baggrundsfarve, redigere billeder, indsætte små tegn og motiver mm. Jeg har ændret i formen på nogle af billederne, både på forsiden og indeni, samt indsat clipart i form af rammer om teksten, samt små motiver.

image image image

Jeg valgte at samle alle de valgte billeder i en mappe på pc’ens skrivebord, som derefter kunne åbnes direkte i det hentede fotobog-program. Og så var det ellers bare at gå i gang med at fylde kærlighed på papiret. Jeg har intet fancy kamera, så alle mine billeder er taget på telefonen, og ikke alle er i lige god kvalitet. Når man indsætter billederne i bogen, kan man selv vælge størrelsen på billederne, hvilket både gør, at man kan fremhæve de særlige, men også at kabalen med at få billederne til at passe til et bestemt sideantal er lidt nemmere at få til at gå op. Enkelte af mine billeder var dog i for ringe kvalitet til at blive forstørret op, hvilket programmet fortalte mig, når jeg forsøgte at sætte dem ind. Så var det ellers bare at ændre størrelsen, indtil der igen var grønt lys. Altså behøvede jeg ikke frygte, at nogle af billederne var slørede.

Jeg valgte desuden at tilkøbe ekstra sider, da antallet af sider i standardbogen var for få i forhold til mine valgte billeder. En virkelig god mulighed, så jeg ikke skulle til at sortere og prioritere billeder.

Og i går landede bogen så i postkassen. Til kæmpe glæde for både mig og Ane. Jeg er en hat til at få bestilt billeder på papir, så vores fotoalbums er gabende tomme. Men nu har vi Vejlø og vores bedste minder derfra samlet i én fin bog. Jeg forudser, at den ikke bliver vores sidste! Tjek bare lige Anes glæde, da jeg pakker bogen ud:

[vidcore vid=”5OhvPK2u”]

Skulle du selv have lyst til at lave en fotobog, så kan du med fordel bruge koden FYRSTENOGF, som kan bruges én gang og giver 25% på en fotobog frem til d. 30/9-16. Jeg overvejer, om ikke jeg selv skulle bruge det tilbud og lave en bog med billeder fra min graviditet med Jasper.

image

Jeg håber, at Vejlø for altid vil være en del af mine børns liv og dannelse, på samme måde som den har med mig. Jeg håber, at de der vil finde venskaber, kærlighed, åbenhed og tolerance. At den lille ø kan være med til at give lidt mere perspektiv på deres tilværelse end livet bag hækken i forstaden giver. Og så glæder jeg mig til næste sommer! Den er muligvis langt væk lige nu, men så kan vi nyde, at vi har en bog fuld af kærlighed til at varme os på, hvis vinteren bliver for lang:)

 

 

0 kommentarer til “Kærlighed i bogform”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.