At pakke børn ind i vat og cykelhjelme

Der kan man vist tale om racermave til ingen verdens nytte;)

Indslaget i Nyhederne i går kom til at handle om cykelhjelme. Eller nærmere det faktum at Mads Christensen vælger ikke at tvinge den på hovedet af sin 8-årige. Og det er da bestemt også en vigtig snak at tage, om vi passer på vores børn i trafikken! Det var bare ikke den snak, jeg havde taget med journalisten, som var forbi i går. Her var fokus på Mads Christensens udtalelse om, at vi pakker vores børn så meget ind i vat (og cykelhjelme), at de ikke vokser op som risikovillige iværksættere. Lidt i tråd med det indlæg jeg skrev om curlingforældre for ikke så længe siden.

Men fra journalisten var her, og til Nyhederne blev sendt, ændrede vinklen sig. Det er garanteret meget normalt. Men derfor vil jeg nu gerne dele mine tanker med jer alligevel:)

For jeg synes, at Mads Christensens udtalelse er endnu en af dem i rækken, som gør forældre dummere end de er. Det er jo dælen ikke enten eller. At man sætter gitter for trappen og cykelhjelm på hovedet er efter min overbevisning på ingen måde ensbetydende med, at man ikke også kan give sine børn en masse kompetencer, som sætter dem i stand til at handle selvstændigt og, med Mads’ egne ord, risikovilligt. Tværtimod, fristes jeg til at sige!

Jeg tror på, at risikovillighed, selvstændighed og selvværd dyrkes allerbedst i tryghed. Jeg tror på, at vi lærer vores børn at stå på egne ben netop ved at opdrage dem med visheden om, at vi står klar til at gribe, når selvsamme ben giver efter. Helt ærligt – hvis man endelig skal springe ud fra et fly, så er det da smartere at gøre, når man har faldskærm på!

Måske vi pakker vores børn mere ind i vat, end vi gjorde for 50 år siden. I så fald tænker jeg, at det giver rigtig god mening. For verden er bare mere farlig i dag, end den var dengang. Jeg har aldrig i min ungdom været opmærksom på ikke at efterlade min drink uden opsyn, når jeg var i byen. Ikke fordi jeg var vovet og risikovillig. Men fordi verden var en anden. Findes der alligevel forældre, der passer FOR meget på deres børn? Muligvis. Men jeg tænker, det er et fåtal. Ligesom det (forhåbentlig) er et fåtal, som fortæller deres børn, at de ser dumme ud med cykelhjelm på. Og til syvende og sidst kan ingen vel være i tvivl om, at vi hver især gør det, som vi selv synes er rigtigt. Nogen ting behøver ikke blive analyseret til atomer og prøvet i kasser markeret med labels og citater fra pædagogiske teoretikere. Er Ane ved at dratte ned ad en stol, så foretager jeg ikke en lynhurtig risikovurdering, hvor jeg forsøger at regne mig frem til hvorvidt min indgriben vil få konsekvenser for hendes fremtidige muligheder for at få en ledende stilling i Mærsk. Jeg griber hende bare. Omvendt har jeg meget aktivt valgt at have gitter for trapperne. Fordi jeg synes, at hun er så pæn med fortænder. Og det vil bestyrelsen i Mærsk garanteret være enige i;)

Jeg er bare lidt træt af at høre, at de forældre som vælger den sikre og ‘fornuftige’ vej, gør deres børn bjørnetjenester. Og jeg er træt af, at debatten er så unuanceret. Så handler det kun om én ting – at provokere. Og ja, nogen gange skal der provokationer til for at åbne op for en dialog. Andre gange er det bare fordummende. Det her er en af de andre gange. For det er naturligvis, som med alt andet i livet, ikke enten eller. Og lige præcis i det her tilfælde synes jeg ærlig talt, at det er direkte forkert. Personligt føler jeg mig mere sikker ved at trampe ekstra hårdt i pedalerne, netop fordi jeg har cykelhjelmen på. Om jeg så er mindre eller slet ikke risikovillig, fordi jeg tager forholdsregler og prøver at afværge et hul i hovedet, ved jeg ikke. Men skal jeg alligevel hoppe med på enten-eller-diskursen, så vælger jeg helt klart at passe bedst muligt på mit hoved som førsteprioritet. Og på mine børn. Betyder det så, at de aldrig udvikler en app, som kan fryse fodvorter, så er det en chance, jeg er villig til at tage. Så risikovillig er jeg nemlig;)

Ps. Jeg er sikker på, at Mads Christensen ville være rigtig pæn med cykelhjelm på:)

img_0641

(Og nej, alt det her sagde jeg slet ikke til journalisten i går. Måske en brøkdel af det. Jeg fungerer bare bedre bag skærmen!)

 

11 kommentarer til “At pakke børn ind i vat og cykelhjelme”

 1. Du er simplethen fantastisk. Din indlæg er sjove og finurlige, og samtidig intelligente og relevante. Jeg nyder at følge din blog – og jeg er SÅ enig i det du skriver her ✌🏼

 2. Er det bare mig, eller virker det lidt som om, Mads C. blander pærer og bananer i forhold til ordet “risikivillighed”. Jeg er med på, at der skal en vis portion risikovillighed til at starte et sokke-imperium op. Men vi skal vel ikke til at være risikovillige med vores børns sikkerhed? Jeg skal i hvert fald ikke. Og helt ærligt så er det nok ikke så meget fordi, jeg griber min datter, når hun falder, at hun bliver eller ikke bliver den næste store erhvervskanon her i landet. Det er nok mere på baggrund af hendes forældres relation til det, at have et arbejde. Det skal bare lige få tingene til at hænge sammen, så vi har råd og tid til at være en familie. Vil jeg støtte og heppe, hvis hun går efter at lancere fodvorteapp’en? Jada! Vil jeg gribe hende, hvis det falder til jorden? Altid, altid, altid!

 3. Jeg så dig desværre ikke, da jeg sidder på Gran Canaria (og stadig er SÅ ramt af barn og studie, at jeg sjældent ser nyhederne…). Men er Mads Christensen seriøst så retarderet, at han fortæller sin 8-årige, at den ser dum ud med cykelhjelm?! Jebus… Godt at være risikovillig, men indebærer det virkeligt osse at være idiot? Som du siger så fint, man hopper heller ikke ud af et fly uden faldskærm. Eller hjelm, for den sags skyld.

 4. Der fungerer du til gengæld også virkelig godt! (Så ikke indslaget, må jeg lige indskyde ;))

  Ja, vinklerne ændrer sig tit undervejs, det er pisse irriterende! Både for dennjournalist, der har interviewet, og kilderne. Det er ikke engang sikkert, den journalist, du talte med, har siddet med i klipperummet.

  1. Åh, du er så sød, Charlotte:) Det gjorde hun helt sikkert ikke! Men ja, jeg tænker også, at det er meget normalt:)

 5. Hmm nu vil jeg bare gerne snart se det klip… har du et link… eller hvilket program var det så man kan søge.
  cykelhjelme er jo gode… ikke altid lige kønne, men langt flotte end bandager eller kister…

  1. Desværre ikke, man skal have log in. Men du kan finde klippet med Mads Christensens udtalelse på Tv2s facebook side, tror jeg:) Og enig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.