Lidt om natamning

Jeg er i syv sind lige for tiden i forhold til Jaspers tætte forhold til mine bryster i tidsrummet 23-5. For det er tæt. Meget tæt! Og har han ikke et bryst i munden, så har han et mellem fingrene – nulre nulre nulre. Der er ganske enkelt ikke noget mere frusterende end at ligge der og blive holdt vågen af en konstant nulren, når man ved, at vækkeuret kan ringe når som helst. Det gik an, mens jeg stadig havde barsel, men nu er det bare ikke sjovt længere.

Og hvorfor er jeg så i syv sind? Vi kan jo bare droppe de natlige amninger! Der er bare ikke noget ‘bare’ ved det. I hvert fald ikke for mig. For jeg er slet ikke i tvivl om, at antallet af amninger og den pludselige nulren er direkte sammenhængende med vuggestue- og jobstart. Vi ammer langt mere om natten end tidligere, for han har større behov for nærhed og omsorg. Og det får han i brysterne.

Og I behøver ikke fortælle mig, at det er okay at droppe natamningerne. At jeg stadig er en god og omsorgsfuld mor, selvom jeg kræver min ret til uberørte babser i nattetimerne. Det ved jeg godt:) Derfor er det stadig bare svært. For jeg har ikke lyst til at fratage ham noget, som han så tydeligt giver udtryk for at have behov for. Samtidig er jeg slet ikke i tvivl om, at det er jeg nødt til. For min egen skyld. Og at jeg jo kan give ham nærhed og tryghed på alle mulige andre måder. Det er bare en stor ting for mig at skulle lave sådan en markant ændring i hans rutine, for det må det bestemt siges at være efter 15 måneder med fri bar(m).

Jeg har besluttet mig for, at vi giver det måneden ud. Og har det ikke fundet et tåleligt leje, så må han på afvænning, og jeg må på sofaen. Jeg mindes heldigvis, at det gik forholdsvis nemt med Ane, så forhåbentlig gør det samme sig gældende denne gang.

Ammer I andre ‘langtidsammere’ om natten? Og har I også oplevet, at amningerne har taget til ved vuggestuestart? Jeg håber og tror, at det er det, der spiller ind her, og at det kommer tilbage til normalen, når han vænner sig til den nye virkelighed!

 

img_5135

34 kommentarer til “Lidt om natamning”

 1. I’m with you!!! Alfred på knap 16 mdr. får også bryst om natten – og kun natten. I gode perioder 1-2 amninger om natten + ved putning – i dårlige op til 8!! 😴 Og det er sgu hårdt når man skal op på job.. jeg har ikke helt luret om der er et system – syntes egentlig ikke det eskalerede ved dagpleje start, nærmere ved sygdom… jeg har længe taget tilløb til nattestop – skal og at rejse med min store pige i juni, så der skal han ihvertfald være afvænnet.. men hvornår pokker har man (i worst case) en uges tid til skrigeri og vågne nætter?!?! Jeg følger tråden spændt..

  1. Jasper har også været rigtig meget syg – det spiller selvfølgelig også en rolle! Men heldigvis er vi inde i en god periode pt, så jeg lægger planerne for ammestop på hylden lidt endnu:) Hvor længe skal I være væk, dig og din datter?

 2. Vi havde også amme amok da Villads startede i dagpleje – og det varede faktisk i 3 mdr pga indlæggelse, gastroskopi og generel bøvl. Det stoppede fordi jeg ikke kunne være i det mere og tog de omtalte nætter på sofaen. Men der kom først rigtig ro på da han fandt ud af at hans bamse faktisk er rigtig god at nusse og nulre og det har han taget med sig videre så “ninus” nu kan det samme som mine bryster kunne før. Jeg sov med hans bamse, dryppede lidt mælk på en gang i mellem og listede den ind til ham når han sov så den gik den rigtige lugt og blev en ny vej til tryghed.

 3. Jeg havde samme problem og har langsomt trappet ned den sidste maaned (datter er 14 maaneder). Hun sover fortsat i vores seng, saa jeg tog tyk troeje paa for at give mindre adgang til maelken og saa gav jeg vaelling eller en pose mos naar hun vaagnede og var rigtig sulten mellem 03-05. Det hjalp meget paa overgangen. Hun er nu helt okay med ikke at amme. Det er nok mest mig der savner det nu. Naeste skridt er egen seng 🙂

  1. Det med trøjen havde jeg faktisk også succes med, da Ane blev fravænnet om natten – det må jeg lige huske:) Vi er stadig ikke nået til egen seng med Ane, så det har også lange udsigter med Jasper;)

 4. Min søn stoppede med natte amning da han var 10 mdr og jeg startede på job. Så var det fars tur til natte tjansen. Det var ikke helt smertefrit, men da jeg i forvejen er et fjols til at sove om natten, var det for os (mig) simpelthen en nødvendighed hvis dagene skulle hænge sammen. Til gengæld ammer ham heldigvis stadig morgen, eftermiddag og inden putning – og det er bare så hyggeligt.
  Det skal virke for alle parter – børn såvel som forældre <3

 5. Hej Elisabeth.
  Små børn skal sove om natten. De skal ikke ligge og småspise i 8 timer. Så er det blevet en dårlig vane. Og nej….Jeg er ikke en bedrevidende og arrogant kvinde. Er mor til 4 nu voksne børn, har altid haft fuldtidsjob, så har været nødt til at være barsk omkring putning og søvn. Om natten sover man, medmindre man er syg osv.
  Ellers kan du ikke holde til at være på arbejde. God fornøjelse med afvænningen.

  1. Jeg er slet ikke enig:) Eller jo – til dels. For selvfølgelig skal de sove, men de skal også mødes i deres behov i det omfang, det er muligt. Og er det ikke muligt, fordi mor fx skal på job og har brug for mere søvn eller bare ikke vil mere, så er det selvfølgelig helt okay at fravænne. Men hvis han kan ammes i et omfang, som sikrer at både han og jeg får den søvn, vi har brug for, så er det personligt sådan, jeg foretrækker det:)

 6. Jeg har netop selv kaldt på hjælp i diverse ammefora. Min datter er 14 måneder og har hele sit liv ammet hveranden time eller mere hele natten. Og jeg er bare MEGA træt. Jeg kunne så godt bruge et længere sammenhængende søvnstræk, men min kæreste og jeg har simpelthen ikke nerver til den famøse afvænning med gråd. Det er min førstfødte, så det er stadig nyt her – fortsatte du med at amme Ane om dagen, da du fravændede natten? og vil du stadig amme Jasper om dagen? Jeg vil så gerne have mere søvn, men vi kan ikke rigtig tage os sammen til at gøre noget her… (jeg går hjemme med min datter, så hun har også fri bar om dagen – så det er nok mest vane, at hun vågner sådan om natten).

  1. Jeg fortsatte amningen om dagen med Ane – og det var ikke noget problem for hende, at finde ud af det, da først hun var fravænnet om natten. Forhåbentlig bliver det det samme med Jasper, for jeg tænker at fortsætte amningerne i dagtimerne.
   Og hvor kan jeg dog godt forstå dig! Det dur bare ikke, når man ikke får sovet:( Rigtig meget held og lykke med det – hvad end I beslutter jer for:)

 7. Jep, helt klart. Det tog til ved den overgang, og så kom der også lige en masse sygdom oven i vuggestuestart. Jeg lod det køre for længe – synes jeg nu, men havde bare svært at stoppe det af de samme grunde som dig. Men min dreng var også kun 10,5 måned, da han startede vuggestue. Synes sgu han var lille.
  Jeg rykkede faktisk ikke ind på sofaen, men afvænnede ham selv. Synes det var synd at fjerne både brysterne og mor samtidigt. Jeg forklarede ham, hvad der skulle ske om aftenen og trøstede ham så bare, når han vågnede. Han græd måske 5 min, men lagde sig så ned og sov igen (i vores seng – der sover han stadig;-). Der gik faktisk kun 2-3 dage, så sov han hele natten. Men især den første natamning ved 22/23-tiden var vigtig at stoppe.
  Held og lykke og god arbejdslyst.

  1. Hvor dejligt at høre, at det også kan lade sig gøre uden at fjerne mor! For jeg har det nemlig ligesom dig – at det virker voldsomt, hvis han både skulle undvære brysterne og mig. Heldigvis har vi haft nogen rigtige gode nætter i den seneste uge, så vi lader amningerne fortsætte lidt endnu:)

 8. I feel you! Ligger pt med 18-måneders ungen suget fast. Hun har lige haft 1 dårlig uge, hvor hun ud over det, som du beskriver, også kastede sig rundt oven på mig for at skifte mellem brysterne. Pyyyh! Men når det ellers er godt så går det så fint med kun en enkelt eller et par amninger pr nat. Jeg krydser fingre for at han snart bliver lidt mere tryg og tungtsovende igen. Stort kram og kæmpe-kaffe herfra

  1. Det virkede, Therese! Han er vendt, og vågner nu kun 1-2 gange og falder hurtigt til ro igen:) Og det der med at kaste sig rundt, kender jeg godt! Sådan er han altid, når han skal puttes, så den tjans har far overtaget med stor succes:)

 9. Min dreng er knap 10 måneder, så jeg kan vist ikke kaldes langtidsammer, men jeg tillader mig at lægge en kommentar alligevel 🙂
  Vi er lige nu i gang med at stoppe natamningerne. Efter han var syg for nylig, ville han ammes hver 2. time fra han blev puttet kl 19 og til næste morgen. Det kunne jeg simpelthen ikke holde ud ret længe. Jeg har nu sovet 4 nætter på sofaen og min mand har ham om natten. De første 2 nætter havde han en krise midt på natten, som varede ca. 20 min, hvor han græd. Heldigvis er far rigtig god til at trøste og de sidste to nætter har han blot været lidt urolig midt på natten, men ikke været ked. Det er gået meget bedre end forventet.
  Nu er jeg bare lidt i tvivl om, hvor længe jeg skal blive ved med at sove på sofaen.

  1. Vil lige tilføje, at han har sovet langt mere roligt og med færre opvågninger allerede fra første nat, hvor jeg sov på sofaen.

   1. Jasper har også været meget syg på det sidste – det spiller selvfølgelig også en rolle. Men hvor dejligt for jer, at det er gået så smertefrit! Det må være rart:) Jasper har selv skruet lidt ned for antallet af amninger, så vi ser tiden an:)

 10. Her tog amningerne om natten til, da jeg startede på arbejde og far overtog barselen (10 mdr) så lidt samme koncept. Han savnede mig og jeg synes egentlig det var okay. Både fordi jeg jo gerne ville møde hans behov for nærhed og fordi jeg gerne ville fortsætte amningen, og når jeg ikke kunne give ham så meget om dagen grundet arbejde passede det jo ret fint, at han pludselig ville have om natten. Jeg har dog et job med aften-nattevagter ca. 1 gang ugentligt så de nætter kunne han jo ikke få og det var han okay med – indtil han ikke var det mere og slet ikke kunne finde ro og var alt for ked hele natten. Det var alt for hårdt for både far og søn (og storebror) med de forfærdelige nætter, så vi besluttede at der ikke længere var åben i ammebaren om natten. Underligt nok, blev han ikke så ked af det – og nu sover han med 1-2 opvågninger fra 18-05 (at en opvågning så en gang i mellem kan ta et par timer, det glemmer vi lige). Jeg er ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning for familien ikke at amme om natten. Men mindstemanden ville gerne ha fortsat – og han finder fortsat stor trøst i brystet i dagtid (1-2 amninger i døgnet, han er 1 år), men det har hjulpet os meget at adskille bryst og søvn. Og faktisk har nedgangen i amning også gjort mig mere opmærksom på at få anden god, fysisk kontakt med ham – vi har ogdå en 2-prig, så synes godt den lilles tumletid kan blive lidt glemt i en travl hverdagsrutine..!

  1. Vi har kun været fra hinanden én enkelt nat, og der godtog han at få et glas vand. Når jeg er der, er det dog ikke et tilbud, som han tager imod;) Pt er vi også nede på 1-2 opvågninger om natten – jeg krydser fingre for, at det varer ved:)

 11. Jeg har også fungeret som “sutteklud” om natten for begge mine drenge indtil de var omkring 18mdr.
  Pyhhh det var hårdt og opslidende. Og da kampen endelig var taget fortrød jeg at jeg ikk havde taget den før.
  Det er jo ikke kun mor, men også barnet der får ødelagt dyrebare sin søvn.
  Så ja, ind på sofaen med dig og lad Jasper få faderlig omsorg, lad ham blive i smørhullet, men uden adgang til mælk/nulren.

  1. Jeg tror, han har læst lidt med herinde, for siden jeg udgav indlægget, har vi været nede på 1-2 amninger om natten. Hallelujah!!! Så sofaen får lov at vente lidt:)

 12. Jeg oplevede også en øgning i natamningerne efter dagplejestart (fra 1 natamning til all-night-long-amninger, som jeg jo iøvrigt slet ikke havde nok mælk til. Av) Min datter var heldigvis ret nem at køre ind, så efter en måned hvor hun havde vænnet sig til sin nye hverdag, kunne jeg trække stikket til brysterne. Det tog to nætter med lidt vrede, ingen kæmpe kriser, og så var det det. Jeg var enormt overrasket over hvor nemt det gik. Jeg tænker, at hun var helt klar til at bytte nærheden fra brysterne ud med flere knus og kys – hun skulle ligesom bare have nogen andre til at vise, at det også var en mulighed. Det kan være, at det også er sådan for Jasper, og at det slet ikke bliver så slemt som du frygter.
  Til gengæld fortsatte nulleriet her! Mine stakkels brystvorter skal vrides og tvinges rundt, mens hun ligger og sover sødt… Det må så gerne snart stoppe.

  1. Den der nulren er altså også det værste! Jeg vil langt hellere amme, end jeg vil nulres – det er så irriterende! Der er heldigvis kommet lidt mere ro på både natamninger og nulren, så vi venter med at trække stikket:)

 13. Her steg antallet af amninger også. Og det gik over. Men en kombination af tid og mange omgange, hvor jeg gav ham brystet, log ham spise til at han mest bare hyggesuttede, tog brystet væk (med er fingertryk på siden af brystvorten), lod ham sutten et par gange igen, hev det væk og gav ham det igen med det samme/når han brokkede sig. I starten tog det op mod 47 gange før han så enten slap eller begyndte at græde rigtigt (og så fik lov at sutten videre). Efter en uge/14 dage var jeg nede på at tage det fra ham en håndfuld gange før han selv vendte sig om. Sådan fandt vi en rytme hvor han fik hver gang han meldte sig, men at det var tidsbegrænset og dermed okay for mit nattesøvn – uden for meget gråd i processen. Det var lidt sværere med nulren, men omkring 18 mdr sagde jeg i en uge av eller nej tak hver gang han rørte brystvorten og siden da har han fuldt accepteret at have hånden på brystet uden at nulre selve vorten. Igen et for os godt kompromis 🙂

  1. Han er to nu og bliver stadig ammet til nat, hvis han beder om det, hvilket under sygdom kan være mange gange, men de fleste nætter får han ikke mælk, og når han gør varer det ikke mere end 5-10 minutter 🙂 Vi sover i en kæmpe familieseng 🙂

   1. Fedt, at det har virket for jer:) Af en eller anden grund er det gået lidt i sig selv herhjemme, efter jeg skrev indlægget. Pludselig er 1-2 amninger fint med den unge mand – og det er også ret fint med mig:) Jeg håber på, at det fortsætter!

 14. Kære Elisabeth :o)

  Jeg har de samme udfordringer med min lille skrubbe på snart 14 måneder. Hun ammer natten igennem, og kan næste ikke ligge tættere på mig end hun gør nu. Og Når hun et par minutter ikke ammer, så bliver der også nulleret MAX igennem…AV. Jeg er også tilbage på job, og mangler i den grad noget sammenhængende søvn efterhånden. Det sjove er, at jeg arbejder både i dv og nv, og nu har jeg siden jeg kom tilbage for en måned siden, haft 6 nattevagter i alt, og de nætter, har princessen stortset sovet som en drøm sammen med sin far…Men så snart jeg er hjemme igen, så ammer vi igen natten igennem….Jeg har egentlig ikkelyst til at slutte amning, men er bange for at jeg ikke kan holde til minus søvn i det lange løb, og mine to store unger har også brug for deres mor om aftenen når den lille er puttet, og det kan ikke rigtig lade sig gøre,,,,
  Men det er jo såååå hyggeligt og “baby” elsker det <3

  Kram din vej ihvertilfald

  1. Det er nemlig hyggeligt, men det skal jo også give mening – for hele familien! Jeg ved ikke, om Jasper læser med herinde, når jeg ikke kigger, men i hvert fald har vi haft nogen vildt gode nætter, siden jeg skrev indlægget – omvendt jinx, måske??;)

 15. Jeg friammer min dreng på 25 måneder (også om natten). I perioder vil ham ammes hele natten igennem og andre kun en enkelt gang. Jeg klarer det ved at gøre mig det så behageligt som muligt om natten med pude i ryggen og mellem knæene, så kan jeg faktisk for det meste godt sove igennem det. Den første tid efter jeg var startet på arbejde igen var det da hårdt, men nu har jeg faktisk bare vænnet mig til det. Jeg tror ikke han er klar til at slippe trygheden i amningerne. Og det er uundværligt når kindtænderne bryder frem og han har ondt.

  1. Jeg kan normalvis også godt sove igennem det, men så begyndte den der nulren – og den lader sig ikke overse;) Men nu har vi faktisk haft en tre-fire fine nætter i træk, så jeg er fortrøstningsfuld:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.