Den ideelle aldersforskel på søskende

Jeg er medlem af et hav af forskellige online mødregrupper, og her sker det ofte, at folk søger svar på, hvad der er den ideelle aldersforskel på søskende. Og det er der naturligvis ikke noget entydigt svar på.

Jeg havde selv en forestilling om, at skulle vi have en 2’er, skulle der være ca. 3 år imellem. Udelukkende fordi det er det jeg kender fra mig og min storesøster. Derudover havde jeg ikke gjort mig en skid af overvejelser i forhold til aldersforskel. Så vi gik ligeså stille i gang i februar 2015, da Ane var 18 mdr. gammel. For det ville jo helt sikkert tage en del tid, før jeg blev gravid. Ja, faktisk var vi nok gået alt ‘for sent’ i gang, og så ville hun nærmere blive 4 år, men det ville også være okay. Sådan gik det som bekendt ikke. Vores første behandling i februar blev aflyst pga cyster, så vi sad en omgang over og startede op igen i marts. Og blev på magisk vis gravide i første (ja, eller 11.) forsøg. Dét havde jeg på ingen måde forventet!

Det skete mere end én gang, at jeg under min graviditet mødte folk, som stak mig et lettere sarkastisk “Held og lykke med det!”. Der er åbenbart en eller anden indforståethed blandt forældre, som går på, at dét at have to blebørn er noget nær det værste, man kan byde sig selv. Jeg forstod det ikke helt under min graviditet. Og jeg overvejede flere gange, om det helt konkret var bleerne, der var problemet?;)

Der er 2 år og 5 måneder mellem Ane og Jasper. Og det er den ideelle aldersforskel. For os! Og havde der været tre eller fire eller otte år, så havde det været det perfekte. Sådan tror jeg heldigvis, at de fleste er indrettet – at man ikke ville bytte det, man har, for noget andet i verden.

Jo, der har været øjeblikke, hvor jeg har stået med er grædende spædbarn på den ene arm og en skrigende 2-årig på den anden og tænkt “Fuck!“. Men jeg er helt ærligt sikker på, at jeg ville ha’ tænkt det samme i en eller anden anden situation, hvis jeg havde stået med et spædbarn og en 10-årig. Børn har det med at fremkalde “Fuck!”-situationer fra tid til anden – det er en del af pakken.
Ja, vi har haft to blebørn. Og ja, det med bleerne betyder faktisk noget sådan helt konkret – det er pisse dyrt;) Men derudover har jeg ikke én eneste dårlig ting at sige om aldersforskellen på vores børn! De har så meget glæde af hinanden allerede nu, og jeg forestiller mig kun, at det bliver endnu bedre, når Jasper forstår, at man også kan BYGGE med Duploklodserne, ikke bare kaste med dem. Og de kommer da helt sikkert til at synes, at hinanden er pisse irriterende. Men igen – det har ikke noget med alderen at gøre, det hører med til at være søskende. Jeg har aldrig nogensinde tænkt, at det ville ha’ været bedre for os eller Ane, hvis Jasper var kommet enten tidligere eller senere. Han kom, præcis da han skulle.

Jeg tænker, at man skal få børn, når man har lyst. Der er ingen opskrift. Og det, der er perfekt for Lone fra din søsters mødregruppe, er det ikke nødvendigvis for dig. Man kan planlægge sig ud af meget, men man ved jo for dælen aldrig, hvad fremtiden bringer:) Jeg synes tit, jeg hører folk sige, at der bør være minimum tre års aldersforskel. Og der er da muligvis ting, der er lettere eller andre fordele, hvis man får børn længere fra hinanden, end vi har gjort. Men det er der garanteret også, hvis man får dem tættere på hinanden. Der er verden heldigvis så snedigt indrettet, at hverken forældre eller børn er ens, og at man ikke ved det, før man står i det. Og når først man gør det, så kender man jo ikke rigtig til andet;)

Når det er sagt, så må jeg hellere lige tilføje, at 17 års aldersforskel, som der er på Ane og Oliver, også er ret så perfekt;) Han synes, hun er det mest vidunderlige i verden, og hun synes, han er det allersejeste<3

image

img_4902

 

15 kommentarer til “Den ideelle aldersforskel på søskende”

 1. Dejlig læse ❤️ Min guldklump er lige blevet et år, og jeg er total skruk 😍😍 Men føler også, der sker utrolig meget i hans udvikling lige nu, som jeg så gerne vil have tid til at nyde ❤️ Vi har hele tiden snakket om, han skal være storebror inden han bliver 3, så jeg har “planlagt” at starte med at forsøge fra 1. Januar 2018, hvis alt går vel, vil han være 2 år og 9 måneder, så håber han først starter børnehave, når han bliver 3, så der ikke sker for mange ting samtidig 💙 Heldigvis kan man ikke planlægge sig ud af alt, så det er dejligt at læse en, der skriver, når der sker, bliver det den perfekte aldersforskel for os 💕

 2. Dejligt indlæg, ja det man har er nok altid perfekt, vi jo ikke ens.
  er det ikke når der er under 1 1/2 år mellem børnene at de kaldes psoudotvillinger, det skulle give nogle helt særlige glæder og udfordringer.
  personligt hvis jeg kunne vælge så ville jeg da også tænke at sådan ca. 2-3 år i mellem børnene er rart… eller de ca. 17 år så ældste rigtig kan nyde at være stor.

 3. Der er 23 måneders forskel på vores – begge drenge – og det har altså heller ikke været halvt så hårdt som alverdens mennesker havde spået. De er så søde ved hinanden og fraset det med pengene synes jeg fsktisk det er ret ideelt med to blebørn. Tror slet ikke vi var kommet ud af døren hvis andre end mig skulle “tisse af”! Og det har været ret perfekt at have barsel med den mindste, mens den store stadig er så lille. Føler det har givet både ham og min samvittighed et lille pusterum fra 7-17 institutionslivet. Har næsten lyst til en mere nu, for at kunne gøre det samme for lillebror (men min kæreste mener vist, det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen) 😆

 4. Jeg har lige præcis ikke 2 år mellem mine piger, for den lille ankom 13 dage før den store fyldte 2 år.
  Nu er de 4 og 6, selvom det første år trak tænder ud, så har de efterfølgende 3 været gode.
  Nu er det super fedt, at de kan lege med hinanden, deler og legetøj og ikke kunne drømme om at få hvert sit værelse, for de kan ikke undvære at falde i søvn sammen.

  Jeg mindes ikke, at nogen ønskede os “held og lykke” med to blebørn – men egentligt var bleerne også det mindste af det hele. Den største udfordring var helt sikkert at have en lille 2-årig, der ikke forstod at en baby ikke er en dukke, der kan løftes på (og kastes med 🙈).

 5. Godt spørgsmål.
  I mit søstre-folk er vi idag 20, 26 og 30 og er hinandens allerbedste veninder 😀
  Jeg i midten har altid haft en at lege med – og da jeg blev ældre, en at passe på, lærer ting, fortælle uhyggelige eventyr og hente i børnehave, samt en storesøster at hælde sæbe i saften til, holde teltture med i haven, hænge ud med på ferier og tage på øl-togt med i teenageårene. De to andre har ikke haft ligeså mange timer sammen, da Kit flyttede ud som 17 årige (og jeg nærmest fulgte med på weekendbasis), men i de seneste år er det blevet opvejet til fulde.
  Nu er vi alle voksne og jeg ses med begge mine yndlings søstre hver uge, og vores tøsetur til Flensburg alle tre var noget af det sjoveste, jeg længe har været med til. Så ja – jeg tror absolut ikke, der er en bestemt alders-timing der er bedst, i henhold til søskendes forhold fremadrettet – men muligvis er der da nogle praktiske foranstaltninger, der er smartere end andre 😀

  Jeg er hvertfald lykkelig for, at valget faldt på 1986, 1990 og 1996 i vores barndomshjem 😉

  – A

 6. Der er 14 mdr mellem vores og hvad jeg ikke har hørt af ååååh. Ej . Dét bliver hårdt under min andet graviditet! Og ja det bliver helt garanteret hårdt hvis man forventer det bliver hårdt. Og ja vi har masser af udfordringer, men det ville vi også have hvis der var flere mdr/år mellem dem, de ville bare være nogle andre! Så for mig slår du virkelig hovedet på sømmet med dette indlæg! Tak 🙏🏼

 7. Vi har (uplanlagt) et år og to uger mellem vores. Det første år var hammer hårdt, både for forældre, men i høj grad også for storesøster. Nu er de et og to, og der begynder at vise sig det skønneste venskab mellem dem. Jeg tænker ofte, at vi er mega heldige, at de kom i rap, så de har masser af år, hvor de har glæde af hinanden. Andre “pseudo-forældre” prøvede at berolige os i løbet af graviditeten og det første år, hvor alle andre mest virkede til at have til hensigt at skræmme os. Det blev “pseudo-forældrene”, der fik ret <3

 8. Der er 2 år og 3 måneder mellem vores, og jeg ville lyve hvis jeg sagde det ikke havde været hårdt det første år da nr 2 kom, men samtidig er det også bare den bedste tid.. nu er de 6 (snart 7) og 9 og de er som søskende er flest.. elsker hinanden det ene øjeblik og ved at slå hinanden halvt fordærvet det næste.. men de er mine og jeg elsker dem:-)

 9. Jeg har haft 3 blebørn i ca. 6 måneder 🙂 jeg har fået 3 piger på 2,5 år – 15 måneder imellem hver. Nu er de 4, 5 og 6 år – og folk spørger tit om det allesammen er mine 🙂
  Det er helt perfekt for os – og de leger sammen og er meget glade for hinanden.

 10. Jeg er så enig med dig i at man skal få børn når man har lyst 😊 Det er vist det eneste rigtige facit i denne ‘diskussion’ vi har 3 1/2 år imellem to piger (på nu 8 og 11) og de har virkelig også meget glæde af hinanden ❤️ Om 11 dage har jeg termin med en lillesøster/lillebror og jeg er sikker på at det også bliver perfekt – for os 😊

 11. Jeg har altid tænkt at der skulle være minimum 3 år mellem vores unger. Mest af egoistiske grund, jeg vil have min søn for mig selv. 😀
  Og jeg regnede også med at det var sådan det blev eftersom han er IVF barn og jeg ifølge lægerne ikke kan få børn naturligt. Meeeen en lille baby besluttede på mirakuløsvis at der skal være max 2 år mellem vores unger og at den kommer på det mest ubelejlige tidspunkt nogensinde.
  Jeg har været høj på lykke over vi lavede en baby selv (uden overhovedet at prøve) og jeg har været skræmt fra vid og sans over to små børn. Især fordi min mand skal udsendes 2 uger efter fødslen.
  Men jeg har bestemt at det bliver pisse hårdt og helt perfekt for os! 🙂

 12. Jeg kunne ikke være mere enig! Jeg har nu oplevet præcis 2 års aldersforskel, 6 og 4 års aldersforskel og nu 10, 8, og 4 års forskel. Drenge og piger, og som du siger så er alle den helt rigtige kombi 😍

 13. Ha ha ha godt skrevet!! Vi har selv to børn med 2,5 års mellemrum og jeg kan tydelig genkende “FUCK”-følelsen, men tror du har ret i at den var kommet ligemeget hvad!! Nu er de 1,5 og 4 – og de er fantastiske sammen!! 🙂

 14. Der er 4.5 år mellem vores to. Det var ikke planen, men nummer to lod vente på sig. Nu hun er her, er den aldersforskel helt fin med mig. De er dejlige begge to – sammen og hver for sig. Og jeg er sikker på, at man selv som forælder kan være medvirkende til, at de etablerer en god relation uanset aldersforskel.

 15. Der er præcis samme aldersforskel på mine døtre, og ja, den virker ret ideel. Den ene er 3 måneder nu og den anden 2,5 og de ELSKER hinanden allerede. Det er så fantastisk at se. Jeg er helt vildt spændt på at se deres søskendeforhold udvikle sig. Jeg er for nylig blevet alene med dem – og ja, selvfølgelig er det hårdt at have to ble børn, men omvendt er det så fint at de har hinanden så tæt på <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.