Undskyld, tjener? Der er en veganer i min kaffe!

Jeg er blevet deltidsveganer. Fuldtidsveganerne vil nok protestere en del over min selvudnævnte titel, men personligt synes jeg, at den er ret passende.

Jeg er i hvert fald veganer i min kaffe. Og under min müsli om morgenen. Og fra mandag til torsdag mellem kl. 17 og 19. Nogen gange napper jeg weekenden med, hvis vi altså spiser hjemme.

Det hele startede der, hvor så mange andre livsændrende oplevelser finder sted – på youtube. Med en video om køer. Og kalve. Og mælk. Man skal muligvis ikke græde over spildt mælk, men man kan virkelig godt græde over brugt mælk. Og det gjorde jeg i 6 minutter og lidt til, hvorefter jeg tyede til Google for at undersøge, om der findes en ordentlig plantebasereret skæreost.

Det passer ikke helt. Det med Google. Da tårerne var væk, startede jeg med at tænke, at lille mig jo ingen forskel gør for den danske kvægbestand. Og da slet ikke, hvis ikke jeg kan forpligte mig 100% til projektet. Men 10 sekunder inde i den tanke, gik det op for, hvor latterligt et argument det i grunden er, og hvor skidt det ville stå til på mange andre områder, hvis man skulle leve ud fra det. For lidt har altid ret, og man er jo nødt til at starte et sted! Og nej, jeg forpligter muligvis ikke mig selv mere end 75% procent, fordi jeg, som I ved, fungerer virkelig dårligt med principper og absolutter. Og fordi jeg er afhængig af ost. Mig og Mammen<3 Men det er også okay. Inde i mit hoved. Derinde giver det god mening, at dét at gøre noget altid må være at foretrække fremfor det at gøre intet.

Det lidt skøre er, at beslutningen ikke udsprang af et miljø- eller ernærningsmæssigt hensyn. Så var der mange andre steder, hvor jeg med fordel kunne starte. Det var en følelsesmæssig beslutning. En mor-ting. Det der med at kalvene bliver taget fra deres mor, for at vi kan drikke deres mælk – auch, mit moderhjerte! Jeg vidste det jo godt i forvejen. Jeg tog bare ikke stilling til det. Før jeg brugte 6 minutter og 41 sekunder på en youtube-video. Sidenhen har jeg så læst en del om især det ernærings- og sundhedsmæssige element, og det har kun styrket mig yderligere i min beslutning.

Indtil videre har jeg erstattet skummetmælken i min kaffe med havremælk. Jeg havde et flygtigt møde med soyamælken fra Aldi, som smagte udmærket, men den skiller i kaffen, hvilket æstetikeren i mig ikke helt kan forlige sig med. Så havre it is (og ps. De koster 12 kr. i Netto i denne uge, og er langtidsholdbare. Jeg har pt 24 liter stående i spisekammeret). Min A38 er erstattet med soyayoghurt fra Alpro. Her nåede jeg også igennem et par stykker, før jeg fandt min favorit, som er blåbær. De to andre var for søde. Smørret er udskiftet med Nettos plantebaseret af slagsen, som smager ganske fint. Og så er der aftensmaden, som nu i små tre uger har bestået af en vegansk måltidskasse fra årstiderne. Jeg troede, at sådan en omgang ville være dyr, men 321 kr for fire dages sund og varieret aftensmad synes jeg er en meget rimelig pris, og den sprænger på ingen måde husholdningsbudgettet. Vi får prøvet kræfter med hidtil ukendte grøntsager og retter, og jeg elsker, at jeg ikke selv skal opfinde den dybe tallerken, men blot følge en opskrift. Jeg har lavet og smagt risotto for første gang i mit liv, og har desuden lært at grønkål kan bruges på andre og virkeligt lækre måder end som en mindre køn klat ved siden af medisteren til jul. Fyrsten og Jasper er vilde med aftensmaden, mens Ane ikke virker til at være helt overbevist. Men med tanke på, at hun får varm mad til frokost i børnehaven, er det fint nok, at hun napper en rugbrødsmad til aftensmad de dage, hvor maden er lige eksotisk nok til hendes smag.

Jeg spiser stadig pølsehorn til frokost på jobbet, hvis køkkendamerne har været så søde at bage. Jeg drikker også mælk i kaffen, når jeg besøger veninder, som ikke lige ligger inde med 24 liter havremælk. Og jeg spiser stadig et stykke ristet rugbrød med ost hver aften, inden jeg går i seng. Måske det ændrer sig over tid – jeg er stadig kun tre uger inde i den mælkefri zone. Måske det her bliver det første sted, hvor jeg rent faktisk udvikler nogen ufravigelige principper. Måske ikke. Lige nu er jeg 100% veganer i min morgenkaffe. Det, synes jeg egentlig, er et meget fint sted at starte:)

img_8388

31 kommentarer til “Undskyld, tjener? Der er en veganer i min kaffe!”

 1. Tak for et interessant og inspirerende indlæg. Jeg har det selv ret ambivalent med mælk(eprodukter). Jeg ville virkelig gerne undvære det meste, da jeg egentlig ikke kan se nogle gode grunde til at drikke mælk. De der argumenter med, at vi har brug for det til vores knogler – som de stadig fylder vores børn med i skolen, hvor Arla får lov til at give børnene reklamer for mælk med hjem – holder slet ikke. Men når man bor sammen med en jyde, der er helt på linje med mejerigiganten, og ældstebarnet lærer i skolen, at knoglerne har brug for mælk, så er det altså op ad bakke. Jeg har egentlig et par spørgsmål – har du forsøgt dig med havremælken i havregrød? Og i så fald med hvilket resultat? Og har du fundet et alternativ til fløde?? For her ville jeg virkelig have seriøse udfordringer. Og hvad hedder det “smør” du har fundet i Netto?
  Se det var mange spørgsmål, og jeg ved faktisk slet ikke, om man kan få en notifikation, hvis du svarer… Må tjekke din blog jævnligt 🙂
  Og tak for svaret på Instagram i går om jeres førstesal 🙂
  Kh

  1. Ja, jeg kan godt høre, at det er lidt op ad bakke! Herhjemme var det i forvejen kun Ane, der drak mælk og max et glas dagligt, så det kræver ikke det store at fase det ud.
   Havregrød laver jeg faktisk kun på vand, så der kan jeg desværre ikke hjælpe. Men jeg prøver gerne at smide lidt havremælk i næste gang, så du kan få et svar:) Umiddelbart tror jeg ikke, man vil kunne smage forskel. Fløde fås også plantebaseret. Jeg mener, at det er havre jeg har smagt i en irish coffee, og det smagte ganske fint:) Smørret hedder ‘Naturli”, og jeg ville seriøst dumpe en blindtest – jeg kan slet ikke smage forskel!
   Og velbekomme mht IG. Håber det gav mening i fht dine tanker om værelse:)

 2. Det varmer mit hjerte så meget at læse, at du har taget stilling. Mit ønske har aldrig været, at alle skulle blive veganere, blot at de tager stilling, når de ved, hvordan tingene hænger sammen. Det er der bare desværre så enormt mange, der ikke ved, og derfor prøver jeg at oplyse bl.a. via min Facebook, men det bliver altid set som prædiken og som at presse noget ned over folk (selvom de jo bare kan scrolle videre eller unfriende), og så var det ufattelige had folk har til en som mig grunden til, at jeg faktisk slettede alt på min Facebookvæg og satte min lid til oplysningens gang. At folk så småt vil blive oplyst af andre veje og tage stilling til, om de vil gøre noget eller ikke vil gøre noget. Du har valgt at gøre noget, og selvom ja, deltidsveganer er nok ikke et udtryk mange veganere vil være fan af, så forstår jeg godt, hvor du er startet og dine tanker bag – og jeg tager hatten af for dig. Det er nemlig decideret ubærligt, hvordan det foregår med mælken i industrien. Jeg er selv vokset op i en kostald nærmest, men det tog mig mange år at forstå, at den vante baggrundsstøj i form af køer og kalve, der kaldte i dagevis, var en mor og en kalv, der var blevet adskilt stik imod alle deres instinkter og behov.
  TAK fordi du ikke lader stå til! <3

  1. Tusind tak for den kommentar, Cæcilie<3 Det gør mig virkelig glad, at du kan se 'et formål' og idéen med vores ændring herhjemme, selvom den kan tolkes som halvhjertet.
   Og ja, man kan desværre sjældent gøre og dele noget på de sociale medier uden nogen vælger at tolke det som prædiken og løftede pegefingre. Jeg oplever lidt det samme, når jeg deler tanker om amning. At jeg dermed peger fingre af kvinder, der ikke ammer, hvilket ikke kunne være længere fra sandheden. Sådan er det desværre nok bare, når man træffer valg som afviger fra normen.
   Kram til dig<3

 3. Tak fordi du skriver om det her. Også de lavpraktiske ting, som hvad der ikke skiller i mælken og at A38’erne smager forskelligt. Jeg har tænkt samme tanker, men har opgivet hurtigere, fordi jeg bare synes det var klamt, når kaffen fx skilte eller noget har smagt forkert – men selvfølgelig skal man omkring flere produkter. Jeg vil prøve igen. Og jeg håber du vil skrive mere om det. Vil gerne vide mere om måltidskassen. Er opskrifterne svære? Er der nok mad?
  Kh Sofie

  1. Det vil jeg virkelig gerne! Måske jeg burde rippe alle hylderne for plantebaseret produkter en dag og gennemgå dem én for en. For jeg ved jo heller ingenting, hvor Årstiderne er en GENIAL opfindelse!
   Opskrifterne er så detaljerede og let forståelige, og der er nok mad til os fire herhjemme:) Den første uges levering var ikke noget hit, men de to næste har til gengæld været virkelig gode og spændende! I dag har vi spist kikærte-pakoras, som er grøntsager vendt i en kikærtedej og stegt i olie. Det smagte åndssvagt godt!

 4. Hvordan kan man være veganer når datteren kommer hjem med lus, eller man holder hund, og skal fodre den, eller den får lopper ?
  Hvordan med sko ?
  Har du overvejet hvormeget korn og planter der skal dyrkes, hvis vi alle bliver veganere. Hvorfor ikke blot støtte en fair produktion af animalske produkter. Kobe-køer har det vel ikke vildt dårligt?!
  venlig hilsen en livslang vegetarianer der i det stille lever med sine holdninger

  1. Jeg er heller ikke veganer. Det synes jeg egentlig fremgår ret tydeligt af indlægget:) Og nej, jeg har hverken tænkt mere på mine sko, eller hvor meget havre jeg nu forbruger. Igen – det synes jeg egentlig også fremgår af indlægget…
   Og jeg vil meget gerne støtte en fair produktion af animalske produkter. Men jeg ved fra Dumme Ditte, som er den, der ‘åbnede’ mine øjne, at det ikke er så ligetil at finde gårde der sælger mælk, uden at have fjernet kalvene.
   Hilsen en nybegynder, der starter i det små, og tænker, at det faktisk også er okay ikke at have sat sig ind i alle aspekter af et givent emne, når man nu ikke fremstiller sig selv som værende alvidende;)

  2. Kære Tine, det behøver Elisabeth heldigvis slet ikke overveje, for det regnestykke er for længst lavet af op til flere organisationer. 80 % af vores samlede landbrugsareal bruges til at dyrke korn m.m. til dyr, der senere skal slås ihjel og spises. Kun 20 % bruges altså til korn, ris og andre afgrøder til os, der ikke spiser kød – men altså også til jer, der ikke udelukkende lever af kød (hvilket jeg vil mene er de færreste). Hvis vi i stedet brugte 100 % af vores landbrugsareal på at dyrke afgrøder til menneskemad frem for dyrefoder, så ville vi faktisk kunne føde hele verden op til flere gange – også de fattige lande. Ergo gavner det faktisk alle – dyr og mennesker imellem.
   Du kan selv finde disse oplysninger ved en hurtig søgning på nettet, så Elisabeth ikke behøver gøre sig de overvejelser på dine – eller andres – vegne.

 5. Stærkt! Det er fedt at se, at veganere også kan være i kaffen. 😉

  Det vigtige er at informationen er derude. De vegetarer som undlader indtagelse af kødprodukter for at beskytte dyrene ved ikke, hvor meget dyrene lider i de andre animalske industrier som ægge- og mejeriinudstrien, for at nævne to eksempler.

  Venlig hilsen.

  Greg AKA Plant Sugar fra HelePlanter.dk

 6. Det er et spændende emne. Personligt forsøger jeg, at skære ned på både kød og mejeriprodukter, men det er mest ud fra et miljømæssig synspunkt. Havremælk har jeg ikke forsøgt mig med endnu, men rismælk smager skønt i kaffen 😉

  1. Det er da helt klart også det synspunkt, der burde vægte tungest for mig. Jeg er åbenbart langt nemmere at fange på følelserne;)

 7. Og jeg kan bare ikke finde havre mælk i nogen netto. Hvor længe varer tilbuddet? Tror vi har kørt mælkefri I et halvt år nu, mangler bare at droppe mælken for ungerne. De kan ikke udstå soya, men får Tilgengæld ikke mælk. Kun på havregryn, hvilket er dejligt nemt om morgenen. Vi spiser dog stadig kød, dog mindre, og jeg tror da at ærligt at sige at jeg nok ikke bliver kød-fri…

  1. Til lørdag, tror jeg. Jeg fik ‘min’ Netto-dreng til at grave nogen frem fra lageret både søndag og i går;) Der er nemlig heller ingen på hylderne i vores.
   Jeg tror heller aldrig, at jeg bliver 100% kødfri – men lige tænker jeg faktisk, at det mest er for nemhedens skyld. For jeg savner slet ikke kød i de dage, hvor vi ikke får det. Men jeg er ikke der, hvor jeg gider lave særretter og slæbe med job, hvor vi får rugbrød til frokost. Og tomater og avocadoer kan godt blive lidt kedelige i længden;)

 8. Er der nogen der ved hvordan det fungerer i det økologiske landbrug? Måske jeg er blå-øjet, men ser da ofte kalve her omkring på markerne.
  Kan godt forstå dit morhjerte græder over sådan en video 😭

  1. Det er desværre det samme i økologisk landbrug. Ved konventionelt landbrug fjernes kalvene efter 12 timer, hvor det i økologisk landbrug er efter 24 timer. Derudover slås cirka 28000 tyrekalv ihjel hvert år, fordi de er for dyre at “spilde” opfedningspenge på, så de anses som et spildprodukt. For koen skal jo føde for at producere mælk, og hvis det bliver en kvie, så bliver den fjernet og bliver selv malkeko, men er det en tyr, så slås de ned lige efter fødslen, da andet ikke kan betale sig rent økonomisk. Det er altså ren og skær profit, det handler om i både konventionelt og økologisk landbrug, desværre. Landbrug og Fødevarer har selv svaret på en Q&A om mælk på deres hjemmeside. Læs om det på http://www.mejeri.lf.dk

   1. Tak for dit svar, Cæcilie:) Jeg ved nemlig ikke meget om det, omend jeg også har hørt noget lignende det, du her beskriver. Desværre!

 9. SEJT! Kører flexitarisk (det hedder det fik jeg at vide af en super-veganer) når man spiser vegansk/vegetarisk langt det meste af tiden, men er OK med at spise en hotdog til en børnefødselsdag eller mælk i kaffen hos en veninde.
  Jeg er helt enig i at mange bække små, og man gør mere ved at gøre lidt end slet intet.
  Ost er dog svært… ih hvor jeg savner og længes

 10. Hej!
  Super spændende og meget aktuelt herhjemme også. ☺️ Jeg har lige tjekket aarstiderne ud men da vi er 2voksne og2børn undre det migat jeg kun kan købe kassen til maks 2pers? Hvad gør i? Er der mad nok til 4 eller dobler i op?
  Kh malene

  1. Det kommer nok an på, hvor gamle de er:) Herhjemme er der nok til fire – også når Ane spiser med. Men kan godt forstå, at det undrer dig. For umiddelbart ser det ud til, at det er den eneste kasse, hvor man kun kan få til to personer. Jeg ville prøve at skrive og høre dem ad. Måske de er lige på trapperne med en større kasse.

   1. Super, så giver vi det et skud. Tænker at vi alligevel vil skulle supplere lidt op med “gnavegrønt”, lidt pasta og lignende til børnene. Tak for inspirationen!

 11. Hvor er det dejligt at læse! Vi kører også flexitarisk herhjemme -det er en lang process at vænne kroppen, smagsløgene og vanens magt til 100% plantebaseret kost. Men som du skriver, kan det kun være bedre at gøre noget, end intet. Jeg bliver helt varm indeni ved tanken om at veganisme er på vej frem ❤️🌱

 12. Jeg tænker at lidt har vel også ret… 🙂 Jeg har endnu ikke prøvet mandelmælk i min kaffe, men det skal bestemt prøves. Jeg bruger mandelmælk i min overnight-oat og elsker det. Tak fordi du deler.

 13. Dejligt indlæg! Herhjemme var der også en youtube video, der satte gang i tankerne og derefter handlingerne. Vi har også droppet mælken, de fleste mælkeprodukter og skåret rigtig meget bed på kødet. Håber at vi en dag kan blive helt veganske, men for os er den en proces der tager tid og tilvænning. Så må vi se hvor vi ender henne. Om ikke andet så er noget i hvert fald bedre end ingenting, som du selv skriver 🙂

 14. Hej 🙂
  Jeg vil som fuldtidsveganer bare lige sige, at jeg bestemt ikke protesterer. Jeg bliver så glad, når jeg læser det du skriver.
  Det er da klart at jeg mener, en vegansk livsstil er at foretrække, men vi er jo alle på vores egen rejse. Og jeg har i hvert fald kun glæde til overs for din beslutning. ❤️

 15. Det var også meget lig sådan jeg startede. Jeg var lacto-ovo vegetar (Vil sige jeg spiste ikke kød, men mælkeprodukter og æg), jeg så nogle optagelserfra mælke og uldindustrien og begyndte så at leve vegansk hjemme, men stadig bare vegetarisk når jeg var ude.
  Over tid ændrede mine tanker sig og mælkeprodukterne og æggene smagte dårligere og dårligere – jeg kan specielt huske den sidste gang jeg smagte fløde-is; mit hovede ville gerne have at det skulle være en rigtg lækker smagsoplevelse, men jeg kunne bare smage hvor gammelt det var, en harsk, rådden smag og jeg tænkte på at det kom fra en kos mælkekirtler, fra en krop… jeg væmmedes helt ind i rygmarven.
  Dereftr så jeg Gary Yorouvskis “Best speeach” på YouTube og der ændrede der sig noget radikalt inde i mig, det var en kæmpe oplevelse jeg ikke vil gå i detaljer med, men jeg var dybt, dybt, dybt rørt og vidste med 1000% sikkerhed at jeg ALDRIG ville støtte nogen form for animalsk industri igen.
  Siden da har jeg levet vegansk, det er nemt og jeg savner ingenting, da jeg ikke har lyst til de ting jeg engang brugte – jeg har ikke givet afkald på noget, for det er ikke til mig og har aldrig været det og jeg finder det frastødende.
  Fremtiden er Vegansk, det er jeg ikke i tvivl om <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.